Sunday, June 24, 2007

Tarayıcı Savaşları'na Harvard Bakışı: Internet Explorer mı, Firefox mu?

"Liberal piyasalarda, market daima en iyisini çıkarır denildiği zaman en iyisinden kasdın "teknolojik olarak daha başarılı olan"ı öne geçirir, market payını arttırır diyebiliriz.Yin'in de baktığı bu, yani ekonomik faktörler teknolojik olarak daha başarısız ürünlerin piyasayı ele geçirmesini sağlayabilir mi?"


Teknolojik ürünlerin nasıl market payı kazandıkları veya kaybettikleri aslında Türkiye'deki geliştiricilerinde üzerinde fazlaca düşünmesi gereken bir konu. Bazen sadece iyi bir fikre sahip olmak yeterli olmuyor, aynı zamanda finansman da gerekiyor. Tabii ki sorulması gereken önemli bir soru da var? Edison çok mu zengindi.


Tüm bu laf kalabalığının temel amacı aslında bir ürünün piyasayı ele geçirmesindeki temel faktör teknolojik üstünlüğü mü, yoksa dağıtım gibi diğer faktörler mi sorusunun cevabına bir pencere açabilmek. Bir zamanlar Netscape vardı, o zamanın en baba tarayıcısıydı. Sonra Internet Explorer(IE) geldi ve şimdi web sitesi istatistiklerinde bile %70'in üzerinde bir üstünlüğü var IE'nin.


Peki IE çok mu iyiydi ki, Netscape'i piyasada mağlub etti? İşte bu noktada evet veya hayır cevabı vermek anlamsız olabiliyor ve bir araştırmaya gerek duyuluyor. Bunu da Harvard Business School'dan Prof. Pai-Ling Yin incelemiş. Siteden 58 sayfalık geniş araştırma raporunu da indirebilirsiniz.


Liberal piyasalarda, market daima en iyisini çıkarır denildiği zaman en iyisinden kasdın "teknolojik olarak daha başarılı olan"ı öne geçirir, market payını arttırır diyebiliriz.Yin'in de baktığı bu, yani ekonomik faktörler teknolojik olarak daha başarısız ürünlerin piyasayı ele geçirmesini sağlayabilir mi?


Araştırmaya göre hem stratejik hareketler(yani ürün dağıtımının sınırlandırılması veya kolaylaştırılması) hem de teknolojik üstünlükler piyasa sonuçlarını belirlemede etkili. Ama stratejik harekeler teknolojik üstünlüklere göre iki kat daha etkili.


Bu durum aslında yeni değil. Amiga 500'ün işlemcisi 68000 muhtemelen o zamanki Intel işlemcisi 8086'dan hatta 80386'dan da daha iyiydi. Ama Intel'in "Crush" operasyonu sonucu ne Amiga kaldı, ne de Motorola'nin 68000 işlemcisi. Yani iyi bir fikir liberal piyasalarda daima sonuca erişecek diye bir şey yok. Benim anladığım


Fikir+strateji=Başarı


Gene de Yin'in araştırma sonucuna katılamayacağım, çünkü bu orandan çok Microsoft ne kadar para harcadı IE için, Netscape ne kadar harcadı bu oranlara bakmak daha yararlı olacaktır diye düşünesim var.

No comments: