Sunday, June 24, 2007

Google da en çok aranan kelimeler ve bunlar üzerinden Türkiye analizi

Google'in yeni servislerinden Google Trends gerçekten de kullanmayı bilenler için çok ilginç verilerle dolu. Gerçeği yansıtıp yansıtmadığı merak konusu olsa da Google Trends ile sosyolojik analizler bile yapılıp, icabında makale yazılabilir.


Mesela "ödev" kelimesini aradığımızda sırasıyla Trabzon, Adana, Kayseri illeri ilk 3 sırayı paylaşıyor. "Deniz Akkaya" aradığımızda Trabzon, Samsun, Diyarbakır ilk 3 sırayı paylaşıyor. "Gamze Özçelik" aradığımızda ise durum değişiyor. Aynı şekilde, "Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray" gibi kelimeleri aradığınızda gene farklı sonuçlar geliyor.


Mesela Fındık ararsanız Trabzon, Hamsi ararsanız açık ara Trabzon, pamuk ararsanız Diyarbakır-Adana, patlıcan ararsanız Antalya-İstanbul geliyor.


Ev kelimesini en çok arayan ilimiz ararsanız İstanbul, araba kelimesini en çok arayan ilimiz(bölge illeri ile) Trabzon, kredi kelimesini en çok arayan ikinci ilimiz tabii ki Kayseri, birinci ilimiz ise Antalya, borç kelimesini arayan ilimiz ise Adana. En çok "iş" kelimesini arayan ilimiz de İzmit. Bahis kelimesini en çok arayan ilimiz ise Diyarbakır.


No comments: