Thursday, June 7, 2007

Sony Ericsson K790i


Cep telefonlarında çözünürlüğü adım adım yükselten Sony Ericsson’un 3.2 Megapiksel kameralı modeli K790i bu haftaki inceleme konuğumuz.


İLK CYBER-SHOT TELEFONU

K790i sadece gelişmiş teknik özelliklere sahip bir model değil. Sony ve Ericsson’un 2001 yılında telefon üretimi için birleşmesinin ardından piyasaya sürülen Cyber-shot telefon modeli. Bu isim Sony’nin aynı adlı kompakt dijital fotoğraf makinesi ailesinden geliyor. Her ne kadar bir önceki versiyon olan K750i’de de Sony izleri bulunsa da bu yeni modelle fotoğraf makinesi özelliklerinin tamamen Sony’den geldiği tescillenmiş oluyor. İlerleyen satırlarda da okuyacağınız gibi K790i’nin kamerası gerçekten de dijital fotoğraf makinesi mantığı ile çalışıyor ve hiçbir cep telefonunda bulunmayan özelliklere sahip.


K790i ile hemen hemen aynı özellikleri bulunan K800i modeli ise ülkemizde satılmayacak. Sebebi ise bu telefonun 3G fonksiyonuna sahip olması. Malum bu teknoloji henüz ülkemizde desteklenmiyor. Hal böyle olunca Sony Ericsson’da (bence akıllıca bir tercih yaparak) cihazı ülkemize getirmemeye karar vermiş. Bu iyi de olmuş çünkü henüz kullanılmayan (ve ne zaman da kullanılacağı belli olmayan) bir teknolojiye yatırım yapmak hiç mantıklı değil. Hele ki cep telefonu gibi yeni ürün sirkülasyonun fazla olduğu bir pazarda kullanılmayacak bir teknolojiye yatırım yapmamak gerekiyor.


KUTU İÇERİĞİ

•Sony Ericsson K790i cep telefonu

•Sony Ericsson BML 162 şarj cihazı

•Stereo kulaklık

•USB kablosu

•Elde taşıma askısı

•256 Mbyte Memory Stick Micro (M2) bellek

•Yazılım ve sürücü CD’si

•Kullanım kılavuzu



GENEL ÖZELLİKLERİ

•GSM 900 / GSM 1800 / GSM 1900 desteği

•240x320 piksel, 262.144 renk desteği olan LCD ekran

•EDGE desteği

•64 Mbyte dahili bellek

•Memory Stick Micro (M2) bellek yuvası

•1000 kişilik adres defteri

•GPRS, EDGE, Bluetooth, USB ve Kızılötesi (Infrared)

•3.2 Megapiksel kamera

•Xenon flaş

•RDS destekli FM radyo

•Müzik çalar


GENEL GÖRÜNÜM

K790i’nin dış yüzeyi siyah ve gri tonlarının hakimiyetinde. Gövdeyi yan ve önlerden çepe çevre saran ve ucu yukarı bakan ‘U’ formu ise gümüş renkte tasarlanmış. Ürün (beklenenin aksine) bir önceki versiyon K750i’den daha büyük. Yan yana koyduğunuzda bu fark açıkça görülebiliyor. Sanırım boyutların artmasındaki en önemli etken ekranın büyümesi. Çünkü tuş takımına baktığımızda bir önceki versiyona göre kapladığı alanın azaldığı açıkça anlaşılıyor. Ancak bu büyük boyutun herkesin hoşuna gitmeyeceği de aşikar. Gelişen teknolojinin ebatları küçültmesi bekleniyor ve aksi durumlar pek olumlu karşılanmıyor.




Yine yuvarlak hatların tercih edildiği telefona yandan bakıldığında ‘U’ harfi oluyturacak bir şekilde eğim verilmiş. Tuş takımı üst yüzün üçte birini kaplıyor ve en alt kısma yerlyeştirilmiş. Onun hemen üstünde ortasında seçim görevini yerine getiren joystik tuşu, onun etrafında ise 4 adet fonksiyon düğmesi yerleştirilmiş. Bu tuşların en uç kısımlarına iki adet düğme konulmuş. Soldaki düğme internete bağlanma işlevine sahipken sağdaki bir nevi Task Manager açıyor.


Üst yüzün yarısından çoğunu kaplayan LCD ekranın hemen üstüne sağlı sollu yerleştirilen iki adet minik düğme başlangıçta süs gibi dursada çeşitli uygulamalarda kısayol görevi görüyorlar. Telefon açıkken soldakini basarsanız kamera ile en son çektiğiniz fotoğrafa ulaşılıyorsunuz. Sağdaki ile ise fotoğraf klasörüne kısayoldan ulaşmanızı sağlıyor. Güzel bir uygulama.


Arka yüzdeki kamera bombeli bir çıkıntıya sahip. Sürgülü bir kapak sistemi ile tozdan ve dış etkenler korunan bu kameranın hemen yanında ayna görevini görecek yansıtıcı da bulunuyor. Bu alanın üstünde Xenon flaş ve sıfırlama (reset) tuşu bulunuyor.



Üstten bakıldığında sol yan yüzde müzik çaları açan PLAY tuşu ve M2 (Memory Stick Micro) bellek yuvası yerleştirilmiş. Sağ yan yüzde ise deklanşör tuşu, ses açma/kapama, zoom in/ zoom out tuşları bulunuyor. Yine sağ yan yüzde kızılötesi bağlantı yuvası var


Alt yüzde ise bilekte taşıma için kullanılan askıyı bağlama yuvası, elektrik, kulaklık ve USB girişi olarak kullanılan bağlantı yuvası (K750i ile aynı) bulunuyor.


KULLANIM GENEL

K790i kullanım anlamında kardeşi K750i’nin özelliklerini devam ettiriyor. Tuş kombinasyonunun hemen hemen aynı kalması (eski modelde üstte bulunan fonksiyon tuşları ile kısayol düğmesi joystiğin etrafına entegre eğilmiş) kullanımın aynı olmasında önemli bir etken.


Telefonda Uçuş Modu özelliği bulunuyor (K750i’de yoktu). Eğer MENU’deki gerekli aktivasyonu yaparsanız (fabrika ayarı aktif geliyor) telefon her açılışta hangi modda kullanmak istediğinizi soruyor (Normal ya da Uçuş Modu). Bu fonksiyon güzel olmuş çünkü uçak, otobüs ya da benzeri cep telefonunun etkilediği ortamlarda sadece multimedya özelliklerini kullanıyorsunuz. Telefon özelliği Uçuş Modu’nda kapatılıyor.



20 ayrı bilginin girilebildiği 1000 kişilik adres defteri, 30 aranan, 30 arayan ve 30 cevapsız arama gösterme sayısı ürünün diğer kullanım ile ilgili fonksiyonları. Telefonda 72 kanal polifonik melodi kullanabilme özelliği bulunuyor. Ayrıca MP3 dosyalarını da zil sesi olarak atamak mümkün. Dahili hoparlöre sahip olan üründe eller boşta (Handsfree) kullanım özelliği de bulunuyor.



Üründe Java desteği bulunuyor. Hatta telefona yüklü olarak gelen 3 adet oyun ( FotoQuest Fishing, Mini Golf: Castles ve Tennis Multiplay) Java desteği ile çalışıyor. Oyunlar içinde en çok beğendiğim Mini Golf oldu. Özellikle yolda ya da beklediğiniz yerlerde bu oyunla hoş vakit geçirebiliyorsunuz. Oyunlarla ilgili ekran görüntülerini ilerleyen satırlarda bulabilirsiniz.



KAMERA

K790i’nin geliştirilmiş en önemli özelliği 3.2 Megapiksellik kamerası. Önceki versiyonda 2 Megapiksel olan çözünürlük böylece yükseltilmiş oluyor. Üründe kullanılan kameranın tam çözünürlüğü 2048x1536 piksel. Bu da yaklaşık 3.15 Megapiksel’e karşılık geliyor.


Bir cep telefonu olarak düşündüğümde kameranın çözünürlüğü ve görüntü kalitesi fazlasıyla yeterli. Fotoğraf çekmek için yan yüzdeki deklanşör düğmesini kullanabildiğiniz gibi (telefonu yan yüzü yere paralel olarak tutmak gerekiyor) joystik düğmesini de kullanmanız mümkün. Çekim sırasında kamera netlik yaptığından fotoğraf makinelerinde bulunan yarım deklanşör bu üründe de mevcut. Bu yüzden çekim için önce kameranın netlik yapmasını beklemek gerekiyor. Ürünün netliği yapması ise çoğu zaman yarım saniyeyi geçmiyor.



K790i’nin cep telefonlarında ilk kez kullanılan en faydalı özelliği ise Xenon flaş kullanması. Dijital fotoğraf makinelerinde yıllardır kullanılan ve Xenon gazının anlık parlaması ile çalışan bu flaş sistemi ilk kez bir cep telefonunda karşımıza çıkıyor. Sonucun LED flaşlardaki gibi oılmadığını, zifiri karanlık ortamlarda bile kelimenin tam anlamıyla mükemmel sonuçlar verdiğini belirtmek isterim. Flaşın etki mesafesi yaklaşık 3 metre. Flaşın hemen yanına entegre edilmiş minik bir LED netlik sırasında ortam ışığı yetersizse devreye giriyor ve netlik yardımcı ışığı (AF Asist Lamb) görevini yerine getiriyor.


Flaş performansı çok başaralı ancak kırmızı göz sorunu var. Bunun için menüde Kırmızı Göz Engelleme fonksiyonunu aktif hale getirmek gerekiyor. Flaşın sürekli açık modu bulunmuyor. Otomatik, Kapalı ya da Kırmızı Göz Engelleme modları var. Ters ışıkta ya da istediğiniz bir yerde flaş çaktırmanız mümkün olmuyor. Çoğu zaman Otomatik mod işinizi görse de sürekli açık seçeneği de olsa fena olmazdı.



Kameranın dijital fotoğraf makinelerini aratmayacak zengin çekim ayarları var:

•Çekim Modu: Normal, Best Pic, Panorama, Çerçeveler

•Fotoğraf Modları: Otomatik, Alacakaranlık Flaşsız, Alacakaranlık Portresi, Manzara, Portre, Plaj/Kar, Spor Kareleri, Belge

•Resim Boyutu: 3MP, 2 MP, 1MP, VGA

•Otomatik Netleme: Otomatik, Makro, Sonsuz

•Flaş: Kapalı, Otomatik, Kırmızı-göz Engelleme

•Zamanlayıcı

•Efektler: Kapalı, Siyah-beyaz, Negatkif, Sepya, Işık Vurdur

•Beyaz Dengesi: Otomatik, Gün Işığı, Bulutlu, Floresan, Ampul Işığı

•Ölçüm Modu: Normal, Nokta

•Resim Kalitesi: Normal, İyi

•4 farklı deklanşör sesi

•Fotoğraflara Saat ve tarih basabilme


Telefonun kamera özellikleri ortalama bir dijital fotoğraf makinesini aratmayacak kadar başaralı. Örneğin TV reklamlarında da öne çıkartılan BestPic modu ile 9 kare çok hızlı bir şekilde çekiyorsunuz. Ürün size bu 9 kareyi aynı anda gösteriyor ve siz seçtiğiniz kareleri kaydedip diğerlerini silebiliyorsunuz. Çok başarılı ve seri çekimde çok işe yarayan bir özellik.

Ayrıca bugüne kadar sadece fotoğraf makinelerinde gördüğümüz Panorama modu telefonda bulunuyor. Bu modda 3 kare çekim yapılıyor ve otomatik olarak birleştiriliyor. Sonuçların çok iyi olduğunu söylememe gerek yok sanırım. Örnek fotoları Foto Galeri bölümümüzde görebilirsiniz.


Kamera özellikleri o kadar abartılmış ki pozlama yöntemini bile belirlemeniz mümkün. Normal (muhtemelen multi ölçüm) ve Spot seçeneği mevcut. Biraz fotoğrafçılıktan anlıyorsanız bu kadar ayar ve uygun ışık ile çok güzel fotoğraflar çekebilmeniz mümkün.



Video çekim özelliği kameranın bir diğer fonksiyonu. 176x144 piksel (saniyede 15 kare) video çekebilen üründe zaman sınırlaması yok. Video çekimlerinde kullanılan format ise 3GP. Her ne kadar bu ürün bir cep telefonu olsa da, video için büyük beklentilere girmemek gerekse de yine de biraz daha yüksek çözünürlük olmasını beklerdik. Çünkü günümüz modern telefonlarında video kalitesi epey yükselmiş durumda.


Video çekimlerinde sarsıntıyı engellemek için Sony Ericsson’un Image Stabilizer adını verdiği bir teknoloji kullanılmış. Böylece daha net çekimler yapabiliyorsunuz. Güzel bir özellik. Ayrıca isterseniz video çekimleri sırasında mikrofonu kapatarak sessiz videolar da çekebilmeniz mümkün.



Kamera menüsünde kullanılan ‘resim’ kelimesi biraz yanlış bir kullanım olmuş. Farklı markaların bazı modellerinde de gördüğüm bu kelimenin doğrusu ‘fotoğraf’ olmalı diye düşünüyorum. Sanırım sorun İngilizce’deki ‘Picture’ kelimesinden geliyor. Bu kelime hem ‘resim’ hem de ‘fotoğraf’ anlamına geldiğinden Türkçe’ye çevrilirken ‘resim’ kelimesi tercih edilmiş. Dilimizde fotoğraf yerine zaman zaman resim kelimesi kullanılıyor olsa da bu çok da doğru değil. Çünkü ‘resim çekilmez, yapılır’ fotoğraf ise ‘çekilir.’ Buradan firmalara seslenmek istiyorum: Resim değil fotoğraf…



KULLANIM RADYO/MÜZİK

K790i’de RDS yani Radio Data System adı verilen uyumlu kanalların geçtiği bilgileri okuyabilen bir radyo mevcut. Bütün benzerlerinde olduğu gibi bu radyonun çalışabilmesi için kulaklığa ihtiyaç var. Anten görevini gören bu kulaklık kutusundan çıkıyor.



Radyonun ara yüzü aynen K750i’den aynen alınmış. 20 farklı kanalı bu radyonun hafızasına kaydedip istediğinizde hızlı bir şekilde ulaşmak mümkün.


MP3 ve AAC formatlarını destekleyen müzik çalar ürünün bir diğer özelliği. Bu yazılım yardımı ile telefondaki ve bellek kartınızdaki dosyaları dinleyebiliyorsunuz. Bu yazılım da aynen K750i’deki muadili gibi bir arayüze sahip. Dinlenilen parçalara ekolayzır ayarları uygulamak mümkün. Genel olarak baktığımızda radyo ve müzik çalar yazılımı kullanıcıları memnun edebilecek özellikler ve görevlerini yerine getiriyorlar. Ses kalitesi fazlasıyla yeterli. Ürünle beraber verilen kulaklığın kalitesi belli bir standardın üzerinde ve günlük kullanım için yeterli. Bu kulaklığın üzerinde mikrofon bulunuyor. Bu sayede telefon çaldığında müzik sesi otomatik olarak kısılıyor ve görüşme yapılabiliyor. Kulaklık alt yüzde bulunan özel porta bağlanarak kullanılıyor.



Telefon stereo A2DP Bluetooth profilini destekliyor. Böylece kullanıcılar (uygun donanım olmak kaydıyla) Bluetooth kulaklaklarından stereo olarak müzik dinleyebiliyorlar. Güzel bir fonksiyon.


MENU

İkonlar, ekranın büyümesi ile daha net ve keskin olurken bazıları tamamen değişmiş. İkonlar bir önceki versiyona göre çok daha şık ve net görünüyor. Menü 12 bölümden meydana geliyor:

•PlayNow

•İnternet

•Eğlence (Oyunlar, Video Oynatıcı, Video DJ, PhotoDJ, Music DJ, Uzaktan Kumanda, Ses Kaydı, Demo Tur)

•Cyber-shot

•Mesajlar

•Müzik Çalar

•Dosya Yöneticisi

•Kayıtlar

•Radyo

•Çağrılar

•Ajanda (Alarmlar, Uygulamalar, Takvim, Görevler, Notlar, Senkronizasyon, Zaman Sayacı, Kronometre, Hesap Makinesi, Kod Belleği)

•Ayarlar (Genel, Sesler ve Uyarılar, Ekran, Çağrılar, Bağlantı)



BELLEK

Üründe dahili bellek miktarı 64 Mbyte. Telefona yüklenen bütün java yazılım ve diğer dosyalar bu belleği kullanıyor. Ek hafıza artırımı için bellek yuvası da mevcut. Telefonda Sony’nin yeni bellek türü Memory Stick Micro ya da firmanın verdiği isimle M2 bellek yuvası kullanılmış. Ürünle beraber verilen 256 Mbyte M2 hafıza kartı bu yuvaya takılarak kullanılıyor. M2, tırnak büyüklüğünde bir bellek kartı. Telefondan çıkardığınızda ciddi olarak dikkat etmeniz gerekiyor. Yere falan düşürürseniz kolay bulamayabilirsiniz. Bu bellek kartının kart okuyucularda (veya diğer uyumlu cihazlarda) kullanılabilmesi için gerekli dönüştürücü adaptör (M2-Memory Stick) kartla beraber veriliyor.




256 Mbyte bellek ortalama bir kullanım için yeterli. Yine de daha fazlasına ihtiyaç duyanlar 1Gbyte’a kadar M2 hafıza kartı ile bellek artırımı yapabilirler. Bu inceleme yazısı hazırlandığı tarihte en yüksek M2 bellek kapasitesi 1 Gbyte olduğundan kullanıcılar şimdilik en fazla bu kapasitede kart alabiliyorlar.


PİL

BST-33 kodlu 3.6V, 950 mAh Lityum-Polimer pil bir önceki telefon K750i’de kullanılana çok benziyon. Bu benzerlik görünümle olduğu gibi pil ömründe de karşımıza çıkıyor. Ortalaam bir kullanımda 3-4 gün olan pil ömrü benim gibi fazla konuşmayan biriyseniz 1 haftaya kadar çıkabiliyor. Ama sıklıkla MP3 dinler, günde ortalama 20 adet telefon görüşmesi yaparsanız pil ömrü 3 günle sınırlı oluyor. Özelliklerine baktığımızda 3 gün yeterli bir süre. Bu sürenin ortalama olduğunu ve kullanım şartlarına göre değişiklik göstereceğini hatırlatmak isterim.



YAZILIM

Ürünle beraber verilen yazılım Sony Ericsson PC Suite. Daha önceki telefonlarda da kullanılan bu yazılım ile bilgisayar ve cihaz arasında iletişim sağlanabiliyor. Bunun için gerekli olan USB kablosu kutusundan çıkıyor. Bu kablo ile aynı zamanda ürünü bilgisayar üzerinden şarj etmek mümkün.


Yazılım ile PC senkronizasyonu, dosya transferi yapmak mümkün. PC Suite dışında daha önce de kullanılan Sony Disc2Phone (müzik CD’lerini MP3’e çevirme) ve Adobe Photoshop Elements SE yazılımları da beraber veriliyor.


Özellikle PC Suite yazılımı çok başarılı. Bilgisayar ve telefon arasındaki iletişim sorunlarına kesin çözüm buluyor.




BEĞENDİĞİM ÖZELLİKLERİ

•3.2 Megapiksel kamera

•Xenon flaş

•Gelişmiş multimedya özellikleri (MP3 çalar, RDS destekli radyo)

•Stereo Bluetooth desteği (A2DP)


Sony Ericsson K790i

Desteklediği Şebekeler: GSM 900, 1800, 1900

Ekran: 240x320 piksel, 262.144 renk TFT LCD

Bellek: Dahili 64 Mbyte

Adres Defteri: 20 ayrı bilginin girilebildiği 1000 kişilik

Bellek Yuvası: Memory Stick Micro (M2)

Kamera: 3.2 Megapiksel, 16X dijital yakınlaştırma (zoom), Otomatik netlik, Xenon flaş

Diğer Özellikler: EDGE, Bluetooh, RSS, SMS, MMS, Ses Kaydedici, Video DJ, Music DJ, Hesap Makinesi, GPRS, Kızılötesi, Dahili Modem, USB desteği, RDS destekli Radyo, MP3, AAC desteği olan MP3 çalar, E-posta, WAP 2.0 xHTML, HTML desteği, dahili eller boşta (handsfree)

Ebatlar: 105x47x22 mm

Ağırlık: 115 gram

Fiyat: 800 YTL (KDV Dahil)

Türkiye Temsilcisi: Sony Ericsson

No comments: