Sunday, June 10, 2007

İŞ AĞLARI SÖZLÜĞÜ (NETWORK)



Bilgisayar ağı değişik yerlerdeki bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan bir veri iletişim sistemidir. Bir ağ WAN ve LAN'ların değişik birleşimlerinden oluşabilir.

ATM

ATM altında çoklu trafik tipleri (örneğin ses, görüntü veya veri) sabit-uzunluklu hücrelerle iletilir. (Ethernet ve FDDI gibi rastgele uzunluklu "paketler" taşıyan teknolojilerden farklı olarak) Çok yüksek hızları sağlamasıyla talebi yüksek olan ağ omurgalarında çok yaygınlaşmıştır.

Yakın zamanlarda geliştirilen ağ ekipmanlarıyla da ATM aynı zamanda WAN sinyal taşımasını da destekleyecek. Bu özellik, ATM'i büyük, dağınık organizasyonlar için değerli kılmaktadır.


ETHERNET

Bilgisayarlar arasındaki sinyal paketlerini çeşitli kablolarla 10 Mbps (Milyon bit/saniye) hızında taşıyan, CSMA/CD (çarpışma algılama) kullanan yaygın bir LAN teknolojisi. Aynı zamanda 10 BaseT olarak da bilinir. Fast Ethernet (Hızlı ethernet) - Aynı taşıma teknolojisini (çarpışma algılama) kullanır, ancak 100 Mbps'de (10 kat daha hızlı) çalışır.

Fast Ethernet: Kalabalık ethernet ağlarında yüksek performans için pürüzsüz bir terfi yolu sağlar. Çünkü aynı kablolama, uygulamalar ve ağ yönetim araçlrını kullanır.

Gigabit Ethernet: En son ethernet sürümü. Saniyede 1000 Mbps ham bant genişliği sağlar. Bu ise 10 Mbps ethernete göre 100 kat daha hızlıdır. buna rağmen mevcut ethernet ile uyumludur, çünkü aynı CSMA/CD ve MAC (Media Acces Control) protokolünü kullanır. Gigabit Ethernet doğrudan ATM ile rekabet ederken, FDDI ve Token Ring teknolojilerini oyunun dışına çıkmaya zorlamaktadır.


HUB

İstemci ve sunucuları birbirine bağlayan, birbirleri arasındaki sinyalleri tekrarlayan (yükselten) bir cihaz. HUB, yıldız bağlantı teknolojisini (zincirleme bağlantı şekli olan Bus topolojisi yerine) kullanan ağlarda "bağlantı noktası" olarak kullanılır.


ANAHTAR (SWITCH)

Ağları bölümleyerek ağ performansını geliştiren ve bant genişliği için yarışı azaltan bir cihaz. Anahtar yuvalarında birisi veri paketlerini aldığında, bunu sadece gitmesi gereken noktaya ait yuvaya yollar. Bu da her yuvaya bağlanmış olan istemciler, sunucular ve çalışma grupları arasındaki bant genişliği kapma yarışını azaltır.


YÖNLENDİRİCİ (ROUTER)

Farklı ağlar arasındaki veri paketlerini, başlığındaki bilgilere bakarak en iyi yoldan gitmesini sağlayan cihaz. Yönlendiriciler farklı protokoller kullanan ağları birbirne bağlayabilirler.

Yönlendiriciler aynı zamanda bir ağdaki tüm kullanıcıların WAN ya da internete tek noktadan bağlanabilmesini sağlar.


İNTERNET

Dünya çapındaki bir çok ağ ve bilgisayarı birbirine bağlayan ve bir modem, yönlendirici ve uygun yazılımlar yardımıyla herhangi bir bilgisayarla erişilebilen dev küresel ağ.


İNTRANET

İnternetle , yaygın olarak kullanılan aynı araçları kullanan (bazı materyalleri görebilmek için Gözatıcı yazılımlar, şirket rehberleri ve duyuruları için HTML vb.) dahili ağ.


EKTRANET (EXTRANET)

Şirketlerin fiyat listeleri, envanter raporları, yükleme bilgileri ve fazlasını tedarikçiler, bağımsız satış temsilcileri ve bayiler gibi harici kullanıcılara açan bir ağ.


IOS

Cisco aktif ağ elemanlarının modüler işletim sistemi. Sürekli gelişiyor ve tek tek elemanlar arasında uyumluluk ve işlevselliği garantiliyor.


VPN

Özel sanal ağ. (Virtual Private Network) Ağlar arasındaki tüm trafiği kriptolayarak (şifreleme) birbiri arasında kamuya açık TCP/IP ağları üzerinden IP trafiğinin güvenli bir şekilde taşınmasını sağlar. VPN "tünelleme" kullanarak tüm bilgiyi IP seviyesinde kriptolar.

Firewall (Güvenlik Duvarı):

Yerel ağı kamuya açık ağdan (internetten) ayırır.

Donanım firewall paketlerini filtreler, algılar

Üst katmanlara güvenlik sağlar (çerezler, java programcıkları)

Tek tek yuvalar için güvenli?i sağlar, adresleri dönüştürür.


AVVID

Ses ve görüntünün veri ağlarına (LAN, WAN) antegrasyonunun adı

Özel PBX'lerin yerini alır ve yeni işlevler ekler. (aktif rehberler, otomatik haberleşme)

İşletme giderlerini düşürür

Ses hizmeti sağlar


HTML

Dükümanların www gözatıcıları tarafından görüntülenebilmesi için kullanılan basit bir döküman biçimlendirme dili.


HTTP

Biçimlendirilmiş dökümanların internet üzerinde taşınmasını yöneten protokol.


LAN (Local Area Network)(Bölgesel yerel işağı)

Tipik olarak bir bina ya da kampüste olan bir ağ ya da ağ grubu. WAN ile kıyaslayın.


ISDN

Telefon şirketleri tarafında sunulan ve dağınık yerleşimlerdeki bilgisayarlar arasında yüksek hızlı bağlantı kurulmasına izin veren iletişim protokolü.


FRAME RELAY

Uzak mesafeler arasında anahtarlamalı bağlantılar sağlayan geniş alan ağ hizmeti


MODEM

Normal telefon hatlarını kullanarak bir bilgisayarın diğerlerine bağlanabilmesini sağlayan cihaz. Modemler bilgisayarın sayısal işaretlerini iletilmek üzere analog işaretlere çevirir. Yine bu analog işaretleri tekrar sayısal işaretlere dönüştürerek diğer taraftaki bilgisayarın anlamasını sağlar.


PAKET

Paketin içeriğini ve nereye gideceğini belirten bir başlık eklenmiş veri bloku. Paketi bir zarfa ve üzerindeki başlığı da zarftaki adrese benzetebiliriz.


UZAK ERİŞİM SUNUCUSU

Merkezi ağ erişim kaynaklarına uzaktan erişme gereği duyan kullanıcılar çoklu arama yapmalarını sağlayan cihaz. Bir uzak erişim sunucusu, kullanıcıların tek bir telefon numarasını kullanarak ağa bağlanmalarını sağlar. Böylece sunucu boş bir hat bularak bağlantıyı sağlar ve arayana meşgul sesi vermez

No comments: