Sunday, June 24, 2007

BOTOKS

BOTOKS

Yaşlanma, stres, güneş etkileri, sigara, hava kirliliği, menopoz gibi daha pek çok faktör hücre düzeyinde serbest radikallerin üretimini hızlandırarak ciltteki kırışıklıkları arttırmaktadır. Yaşlanma kaçınılmazdır, ama etkilerini azaltmak ve geciktirmek kişilerin kendi elindedir.

Botoks nedir?

Botoks; "Clostridium botulinum" isimli bakteriden elde edilen tıbbi bir proteindir. Bu protein, aslında çok uzun zamandır göz ve nörolojik hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Kırışıklıkları gidermek amacıyla ise 10 yıldır güvenli ve başarılı bir şekilde kozmetikte kullanıma girmiştir.


Botox; orta ve derin kırışıklıkları gidermede cerrahi olmayan, kozmetik bir ürün olarak kabul edilmektedir.


2002 yılında Amerikan Gıda ve İlaç yönetimi Kurumu (FDA) tarafından kozmetik kullanımına onay verilmiştir. Şu ana kadar yalnızca ABD’de bir milyon uygulama yapılmıştır.


Amerikan Estetik Plastik Cerrahi Topluluğu tarafından ise Botoks, 2202 ve 2003 yıllarında hekimlerin uyguladığı cerrahi ve cerrahi olmayan kozmetik işlemler içinde en popüleri olarak değerlendirilmiştir.

Hangi durumlarda botox kullanılır?

Nörolojide spastik kas problemlerinin giderilmesinde ve şaşılık gibi göz hastalıklarının tedavilerinde yıllardır uygulanmaktadır.

Kozmetik dermatolojide ise özellikle cilt kırışıklıklarının azaltılması ve bazı kişilerde daha sık olarak görülebilen aşırı terlemelerin (Hiperhidrosis) giderilmesi amaçları ile kullanılmaktadır.

Botox nasıl etki eder?

Deride cilt kırışıklıklarına sebep olan neden; cilt altındaki ince kasların kasılmalarıdır. Botox, enjeksiyon yapılan bölgedeki sinirlerdeki geçişi bloke edip "kas kasılmasını engelleyerek" buradaki derinin gerginliğini sağlar.

Botox kimlere uygulanabilir?

18-65 yaş arası herkese uygulanabilir. Özellikle yüz ve boyundaki kırışıklıkların tedavisinde kullanılır. Gebe ve emzirenlerde ise uygulanması önerilmez.

Botoks nasıl uygulanır?

Kişinin kas yapısı göz önüne alınarak belirlenen kırışıklık noktalarına çok ince uçlu iğnelerle küçük dozlarda enjeksiyon yapılarak uygulanır.


İşlem öncesinde lokal anestezik bir krem sürülebilir. İşlem genelde 10-15 dakika sürer ve uygulama sırasında ağrı hiç olmaz veya çok az hissedilebilir.


İlaç, yalnızca enjekte edilen bölgede etkilidir genel dolaşıma karışmaz.


Uygulamadan sonra iki-üç hafta içinde beklenilen etkisi başlar.



Botoks en sık hangi bölgelere uygulanır?



Boyundaki yatay çizgilerin ve dikey bantların tedavisi, alt dudak ile çene arasındaki yatay çizgi, iki kaş arasında yer alan ve çatık kaş görünümüne yol açan çizgiler, alın bölgesindeki yatay çizgiler, her iki kaş yan taraflarının yukarı kaldırılması gibi kırışıklıkların oluştuğu bütün noktalarda uygulanabilir.







Botoks sonrası hasta ne zaman normal aktivitesine döner?

Hasta enjeksiyon sonrası normal aktivitesine hemen dönebilir.

Botoksun etki süresi ne kadar devam eder?


Botox uygulaması ortalama olarak 4-6 aylık bir düzelme sağlar. Uygulama sayısı arttıkça, bu süre 12 aya kadar uzayabilir.



Uygulamanın etkisi geçtikten sonra ise kırışıklıklar tekrar eski haline döner veya cilt eskiye göre daha iyi bir görünüm kazanır. (Aşağıdaki resimlerde botoks öncesi ve sonrası dönemdeki ciltteki görünüm izlenmektedir)

No comments: