Thursday, June 7, 2007

iPod'un farklı kullanımları



Bu makalemizde yıllardır multimedya oynatıcısı olarak bildiğimiz iPod’u fotoğraf makinemiz için taşınabilir bellek gibi kullanmanın yöntemlerini inceliyoruz.


Yaklaşık 10 yıldır dijital fotoğraf makineleriyle ilgilenen biri olarak sıklıkla karşılaştığımız sorunlardan biri de bellek kartlarının yetmemesidir. Daha önce filmli makine kullanırken çekilen kareler için oldukça cimri davranırken dijitale geçişle beraber bu cimrilik yerini aşırı savurganlığa bıraktı. Nasılsa film yoktu ve kare sayımız da filmi muadillerinde olduğu gibi 36 poz ile sınırlı değildi. Tabi yanıldığımızı kısa sürede anladık: Çünkü ne kadar belleğiniz olursa olsun çekimlerinizde dikkatli olmazsanız eninde sonunda ‘Memory Full’ yani ‘bellek doldu’ uyarısı ile yüzyüze geliyorduk.


Hafıza kartlarının fiyatları çok makul seviyelere inse de, bazı makinelerle beraber 256 ya da 512 Mbyte bellek kartları verilse de eğer elinizin ayarını tutturamazsanız eninde sonunda fotoğraf çekmeye bir son vermeniz gerekiyor. Bir başka sorun ise gerçekten çok kare çekmeniz gereken yerlerde hafıza kartının yetmemesi sebebiyle sorunlar yaşamanız. Fiyatları ucuzlamış olsa da 40 yılda bir işinize yarayacak diye gereksiz bir yatırım yapmayı kimse istemez.




Yetersiz hafıza kartlarına çözüm bulmak için birkaç yıl önce taşınabilir disk çözümleri üretildi. Hatta Nikon gibi bazı fotoğrafçılık firmalarının bu tip ürünleri bulunuyor .Bu cihazlar özel bir işletim sistemi yüklü gelirler ve istenen dijital fotoğraf makinesine bağlanarak bilgisayara ihtiyaç duymadan dosya transferini mümkün kılarlar. Genelde 2-3 inç ekranları bulunan bu ürünlerden hala üretilenleri bulunuyor. Ancak genellikle sadece taşıma amaçlı kullanılabilmeleri, fiyatlarının nisbeten yüksek oluşu daha çok profesyonellerin tercih edeceği bir ürün olarak kalmalarına sebep oldu.


Günümüze gelindiğinde ise taşınabilir multimedya cihazlarının yaygınlaştığı, bellek kapasitesinin arttığı ve özelliklerinin geliştiği görülüyor. Gigabyte mertebelerinde olan bu ürünlerin bir çoğu MP3 gibi müzik formatlarını desteklediği gibi renkli ekrana sahip olanları bilinen video formatlarının bir kısmını da destekliyor.


Bu ürünlerden biri de iPod. Önce bu ürünün tarihine sonrasında ise dijital fotoğrafçılıkta nasıl kullanıldığına göz atalım:


iPod nedir ve tarihi


Apple, ilk iPod duyurusunu yaptığında takvimler 23 Ekim 2001’i gösteriyordu. İlk versiyon mono bir ekrana ve 5Gbyte kapasiteye sahipti. Sıradışı bir tasarımı, kolay kullanım ve ergonomik gövde ile birleştiren iPod, hızla yükselen MP3 çalar pazarında devrim niteliğinde bir ürün oldu. Satışa sunulduğundan beri milyonlarca kişinin tercihi olan bu minik cihazın, popülaritesi o kadar arttı ki sonraları iPod Nano ve Shuffle adı verilen iki versiyon daha piyasaya sürüldü. iPod Nano kalem inceliğinde ve 1, 2 ve 4 Gbyte kapasite seçeneklerine sahip. iPod Shuffle ise ekranı bulunmayan bir versiyon. Shuffle’ın 512 ve 1 Gbyte kapasitelerinde versiyonları var. Artık bir efsane haline gelen ve kendi kategorisinde adını tarihe yazdıran bir ürün olan iPod, tüm dünya çapında milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor.



Günümüzde iPod 5. nesil adı verilen iPod Video versiyonu olarak satılıyor. Bu versiyonda MP3 desteğinin yanı sıra, video görüntüleri ve fotoğraflar da renkli ekran yardımı ile izlenebiliyor. 30 ve 60 Gbyte versiyonları bulunan iPod’un bu son versiyonunun 2.5 inç LCD ekranı 320x240 piksel ebatlarında.


Çeşitli aksesuarlarla farklı özellikler kazanabilen iPod’un yazımıza konu olan özelliği ile dosya taşıma amaçlı kullanım (bunun için iPod’un 5. nesil yani video ve fotoğraf gösterebilme özelliğine sahip olması gerekiyor). Malumunuz üzere bütün MP3 çalarlar aynı zamanda dosya taşımak için de kullanılabilirler. Ancak bu işlem için mutlaka bilgisayara gerek vardır. Peki bilgisayar olmadan bunu nasıl yapacağız? İşte burada küçük bir aksesuar yardımımıca yetişiyor: iPod Camera Connector.


iPod Camera Connector


Resmi bir iPod aksesuarı olan (Apple dışında iPod için üretim yapan bir çok firma bulunuyor) bu minik cihaz yardımı ile iPod’a bir çok dijital fotoğraf makinesini doğrudan bağlayabiliyorsunuz. Bu sayede fotoğraflarınızı aktarmak için ille de bilgisayara ihtiyaç duymuyorsunuz. Desteklenen dijital fotoğraf makineleri hakkında bilgiye Apple’ın resmi sitesindeki bir adresten ulaşabiliyorsunuz . Fakat bu adresteki liste oldukça sınırlı ve test için denediğimiz ürünlerden hiçbiri bu listede bulunmamasına rağmen sorunsuz çalıştı. Listenin güncellenmesiyle ilgili bir sorun var muhtemelen. Her 4 günde yeni bir dijital fotoğraf makinesinin piyasaya sürüldüğü bu pazarda bu eksikliği biraz hoş görmek lazım.



Apple tarafından bize test için gönderilen iPod Camera Connector’u ayrıca satın almak gerekiyor. Satış fiyatı 30 Euro + KDV olan ürünün yaptığı iPod’un sıradışı girişini normal usb girişine döndürmek. Bu sayede uyumlu olmak kaydıyla istediğiniz dijital fotoğraf makinesini cihaza bağlayabiliyorsunuz.


Bu yazımızda bir adet iPod, bir adet Camera Connector ve biri Olympus FE-150 ve Samsung Digimax S600 olmak üzere 2 farklı dijital fotoğraf makinesi kullandık. Kullanımdan önce iPod’un firmware (yani yazılımını) güncelledik. Eğer benzer bir uygulama denemek isterseniz iPod’unuzda en son firmware’in yükle olup olmadığını kontrol edin. Aksi takdirde ürünün fotoğraf makinenizi tanımama riski var.



Denemeler için her iki dijital fotoğraf makinesinin de USB kablosunun olması gerekiyor. Çünkü iPod ile iletişim bu kablo ile sağlanıyor. Pratik kullanımda nelerle karşılaşacağımızı ölçmek için her 2 fotoğraf makinesi ile farklı sayı ve büyüklükte çekimler yaptık.


Olympus FE-150 ile çektiğimiz ve 8.1 Mbyte yer kaplayan 7 adet fotoğrafı 40 saniyede iPod’a transfer ettik. Saniyede aktarım hızı yaklaşık 0.2 Mbyte.


Samsung Digimax S600 ile 26.5 Mbyte yer kaplayan 17 adet fotoğrafı 120 saniyede aktardık. Bu fotoğraf makinesi için saniyedeki transfer hızı yaklaşık 0.22 Mbyte.



iPod, transfer edilen fotoğrafları gösterebildiği gibi kendi içinde DCIM adında bir klasör açarak kullanıcılar tarafından rahatlıkla transfer edilmesini sağlıyor. Böylece ek bir disk olarak Bilgisayarım’da (My Computer) gördüğünüz iPod’dan fotoğraflarınızı bilgisayarınıza doğrudan atabiliyorsunuz. Bu önemli zira normalde iPod’a attığınız fotoğraf, video ya da müzik dosyalarını isteseniz bile normal olarak göremiyorsunuz. Bu dosyaları kendi özel formatına çeviren iPod, bilgisayarımdan doğrudan cihaza erişseniz bile dosyaların okunmasına imkan vermiyor. Ancak Camera Connector kullanarak aktarım yaptığınızda ek olarak DCIM klasörü oluşturan iPod, JPEG formatındaki fotoğrafları doğrudan buraya atıyor.



Eğer isterseniz fotoğraf makinenizdeki dosyalarınızı aktardıktan sonra bellek kartını iPod üzerinden silebiliyorsunuz. Güzel bir özellik.


Bellek Okuyucu ile denemeler


Dijital fotoğraf makinelerini bitirdikten sonra aklıma ilginç bir fikir geldi: Madem bu Connector’un girişi standart USB acaba dijital fotoğraf makinesi dışında başka bir cihaz bağlanabilir mi? Hemen önümde duran Kensington marka bellek okuyucuyu bu deneme için kullanmaya karar verdim.



Flexy marka 512 Mbyte belleğe Samsung Digimax S600 ile çektiğim 23.6 Mbyte yer kaplayan 15 adet JPEG dosyasının bellek okuyucu ile iPod’a aktarılması 47 saniye sürdü. Bu da saniyedeki aktarım hızının yaklaşık saniyede 0.5 Mbyte olduğunu gösterdi.


Farklı bellek türleri ile denemeler yapmaya karar verdim. Transcend marka 1 Gbyte Mbyte CF bellek kartı ve bellek okuycu ile yaptığım denemede ise 73.8 Mbyte yer kaplayan 27 adet fotoğrafı 240 saniyede transfer ettik. Transfer hızını ise yaklaşık saniyede 0.3 Mbyte olarak bulduk.



Aktarım hızı düşük


Yukarıdaki örneklerden de görüldüğü gibi dijital fotoğraf makineleri için aktarım hızı saniyede 0.2 Mbyte. Bellek okuyucu olduğunda ise bu değer biraz daha artıyor. Bulunan değerler bize büyük ebatta dosyaların gönderiminde epey beklemek zorunda kalacağımızı gösteriyor. Ölçtüğümüz en yüksek hızda bile dakikada 3 Mbyte’tan daha fazla dosya aktaramıyoruz. Bu da cihazın USB 1.1’nin sağladığı hızdan bile (USB 1.1’de teoride saniyede 12 Mbyte) düşük bir değere sahip olduğunu gösteriyor. Her ne kadar iPod’un asli görevi olmasa da biraz daha iyi bir aktarım hızı ile çok güzel bir fotoğraf taşıyıcı disk olarak kullanımı mümkün olurdu.



Sonuç


Bu makalemizde ek Camera Connector yardımı ile iPod’u İngilizce tabirle ‘Storage Disc’ yani taşıyıcı disk olarak kullanmanın yöntemini araştırdık. Video ve fotoğraf dosyalarınızı gösterebilen bir iPod’a sahipseniz küçük bir ek harcama ile onu taşıyıcı disk olarak da kullanabiliyorsunuz. Fakat aktarım hızı zaman zaman can sıkacak kadar düşük. Yine de ‘zaman benim için önemli değil, beklerim’ diyenlerdenseniz bu tarz bir kullanım yüzünüzü güldürebilir.





No comments: