Sunday, June 24, 2007

Nokia'da Mobil Bilgisayar piyasasında : Nokia 770

Biraz avuç içini hatırlatır bir alet Nokia 770. Amerika da 390$ civarında satılan bu alet, Washington Post tarafından review edilmiş ve beğenilmemiş. Ama dikkat ederseniz, daha önceki haberlerde de UMPC konusuna değinmiştim. Çünkü pazar özellikle bu tarafa doğru kayıyor.


Nokia 770'in en büyük sorunları, klavye ve el yazısı tanıma programının yavaşlığı. Ayrıca tanınan media formatları ile ilgili de sorun yaşadığı söyleniyor. Toplam internet'te gezmesi süresi 3 saat, ayrıca wireless networklere de bağlanıyormuş.


Nokia, bence aslında bir deneme yapıyor. UMPC'lere kendi cevabının da olduğu, daha mobil bilgisayarlar arenasına kendinin de hazırlandığının sinyalini veriyor. Daha NGage ile oyun piyasasını yoklayan Nokia, umduğu cevabı alamadı. NGage sahibi olmama rağmen, NGage'in ilk biçimsiz versiyonunu, ikinci daha seksi versiyonundan daha başarılı buldum.


Peki ama cep veya taşınabilir bilgisayar piyasasında önemli faktörler neler. Bu konuda Palm'ın nasıl piyasayı ele geçirdiğini incelemek yararlı olabilir. Çok iyi bir pil ömrü, hızlı çalışan programlar ve kullanıcıya kolaylıkla öğretilebilen bir el yazısı alfabesi. Mesela şu andaki Treo 600'üm 6 gün şarj ile ve günde 2-3 saat mp3 dinleyerek idare ediyor. NGage de ise bir oyun oynamaya başlayınca 2-3 saatte pil boşalıyordu.


Ayrıca böyle bir üründe en önemli özellik yazılım geliştirme araçlarının yaygınlığı ve kolaylığı. Bence hangi aletin en popüler olduğunu öğrenmenin en ilginç yöntemlerinden biri internette kırık programları barındıran siteleri takip etmek. Hangi alete çok talep varsa onun yazılımlarını barındıran sitelerde artış oluyor.


Tekrar toparlarsak, Nokia 770 bir mesaj, çok süper bir başarı kazanması değil bir adım olması önemli. Böyle taşınabilir bir alet 12 saat surf yapacak kadar pil ömrüne sahip olsa piyasayı bayağı bir kendi lehine çevirir.


http://www.nokiausa.com/770

No comments: