Saturday, May 26, 2007

NOKIA N70 – AKILLI 2 MEGAPİKSEL

NOKIA N70 – AKILLI 2 MEGAPİKSEL

Nokia N70, ilk bakışta Nokia 6680’in ikiz kardeşi gibi görünüyor. Her ikisi de aşağı yukarı aynı tasarıma sahip, Symbian 60 platformunda çalışıyor, nerdeyse aynı özelliklere haiz birer 3G telefon olduğundan bu varsayım doğru sayılabilse de, her zaman daha sonra çıkan aynı segment telefonlarda olduğu gibi Nokia N70 de daha üstün birkaç özellikle geliyor. Daha kaliteli tasarım ve 2 megapiksel kamera ise bu özelliklerden sadece ikisi.









NOKIA N70 – AKILLI 2 MEGAPİKSEL


Nokia N70 Özellikleri



Göze çarpan özellikler



- Kaliteli malzemeden üretilmiş olması

- Aktif bekleme ekranı

- 2 megapiksel kamera

- Güçlü 3G özellikleri

- EDGE ve UMTS desteği

- Dahili FM Radyo



Eksileri



- Kızılötesi yok

- Tuşları küçük

- Makro modda kötü fotoğraf kalitesi

- PC ile senkronizasyonu yavaş



Satış paketi içeriği



- Nokia N70 cep telefonu

- BL-5C model pil

- 64 MB RS-MMC hafıza kartı

- Mikrofonlu stereo kulaklıklar

- Ekran temizleme bezi

- Hafıza kartı adaptörü (Büyük MMC kartlar için)

- DKU-2 veri bağlantı kablosu

- Şarj cihazı

- Yazılım CD'si

- Kullanım kılavuzu



Tasarım

108.8 x 53 x 17.5 mm ölçüleri ve 126 gram ağırlığıyla N70, Nokia'nın N serisi telefonları içinde en küçük ve en hafif olmakla kalmıyor, 6680 modelinden bile birazcık da olsa daha kompakt duruyor.Diğer taraftan Nokia, N70 modeline ergonomiyi önde tutarak telefonun elde tutulmasını kolaylaştırmış ve ekran ile tuş takımı çevresinde metalik çerçeve kullanarak estetik de katmış. N70 modeli 2 ayrı renkte piyasaya sunulmuş bulunuyor.



6680 gibi N70 modeli de 176 x 208 piksel ölçülerinde LCD ekrana sahip ve 262 bin rengi destekliyor. Ekran oldukça keskin ve günışığının durumuna göre optimum seviyeyi yakalamak için ayarlanabilir parlaklık özelliğine sahip.



Nokia bu modelinde arka yüzde bulunan 2 megapiksellik kamerasını korumak için 6680'den farklı olarak "yay mekanizmalı" koruma kapağını yerleştirmiş.



Test sırasında bizi rahatsız eden en önemli nokta tuşların küçüklüğü oldu. Her ne kadar aralarındaki mesafe yeterli ve ergonomik olarak tasarlanmış olsa da, tuşlar, özellikle kalın parmaklı kullanıcılar için mesaj yazmayı çok zorlaştırıyor. Bununla birlikte tuş takımının iki tarafında 4 adet tuş daha bulunuyor (Menü, medya galerisi, iptal ve metin kalemi giriş tuşları).



6680 modeline ek olarak N70'de kullanıcıların resim, müzik ve video dosyalarına hızlı ulaşmalarını sağlayan "medya galerisi tuşu" yerleştirilmiş. Galeride bulunan dosyalar bir çember şeklinde sıralanıyor ve bu çember etrafında dolaşarak dosyaları görüntüleyebiliyoruz. Buradaki dosyaların yüklenmesinin biraz zaman aldığını da bu arada söylemeden geçmeyelim. Telefon önceden yüklenmiş ve doğumgünü, öpücükler, film yapma nesneleri, gerisayım ekranı vs. gibi değişik birkaç animasyon ile birlikte geliyor.



Birinci sınıf bir telefon olarak N70'in 64 MB küçültülmüş MMC kart, deri kayış, ekran temizleme bezi, kulaklıklar, USB kablosu ve yazılım CD'si gibi birçok aksesuarla birlikte satıldığını da belirtelim ve genel özelliklerini anlatmaya çalışalım.



Özellikler

Telefonda, 6680'de olduğu gibi bekleme ekranında uygulama kısayollarını gösteren satır ve takvim girdilerinin listesi görüntülenebiliyor. Bu özellik, özellikle telefonlarını PDA olarak kullanmayı sevenler için oldukça kullanışlı ve sadece boş ekran ile GSM operatörü logosunu gösteren ekranlardan daha hoş. N70'in ekranında ayrıca telefon rehberi, mesajlaşma, takvim, galeri ve baskı gibi önemli fonksiyonlara ulaşmayı sağlayan kolay erişim ikonları da bulunuyor. Alışılagelmiş menü ekranına ulaşmak için ise sadece menü tuşuna basmak yeterli oluyor. NOKIA N70 – AKILLI 2 MEGAPİKSEL



Symbian Series 60 işletim sisteminin 3. versiyonunu kullanan N70, güçlü kişisel bilgi yönetimi ve mesajlaşma uygulamalarına sahip. Bununla birlikte, Quickword, Quicksheet ve Quickpoint gibi Microsoft Office yazılımları da telefonda yüklü olarak geliyor. Nokia N70, e-mail eklentilerini ve Adobe PDF Reader yazılımını da destekliyor.



N70'de bulunan 2 megapiksellik kameranın standart CMOS kamera olduğunu ve N90'da bulunan Carl-Zeiss mercekli kameradan farklı olduğunu belirtmek gerekiyor. Ancak, resim kalitesi açısından fotoğraf ve videoların iyi olduğunun da altını çizmek lazım. Önceki Nokia modelleri ile kıyaslandığında, fotoğraf çekme süresinin daha kısa olduğunu da söyleyelim. Telefonda bulunan flaş ışığı, tıpkı normal fotoğraf makineleri gibi sadece çekim esnasında patlayabiliyor ve oldukça güçlü.



N70'de, telefona kayıt edilen resim ve videolar oldukça kolay bir şekilde düzenlenebiliyor. Önceden yüklenmiş araçlarla, kullanıcılar dosyaları telefon üzerinde kesebilir, düzenleyebilir ve başka dosyaları kolaylıkla ekleyebilir. Ayrıca bazı efektler de (siyah-beyaz gibi) dosyalara uygulanabiliyor. Resim dosyalarına, yüklü resim düzenleyicisinde kayıtlı hazır çerçeveler ve çizgi resimler eklenebiliyor. Daha sonra boyutlandırma, döndürme gibi işlemleri de bu dosyalara uygulayabiliyorsunuz.



Beklendiği gibi, bir 3G telefon olan N70, Bluetooth ve USB gibi standart bağlantı seçeneklerini destekliyor. Fakat kızılötesi iletişim bu telefonda da Nokia tarafından es geçilmiş. Müzik, video ve ses dosyalarını depolamak için 30 MB'lık bir telefon hafızası ile gelen N70, bununla birlikte küçültülmüş MMC kart desteğine de sahip. Son olarak stereo FM radyo, telefonda mevcut güzel bir özellik olarak göze çarpıyor.



Performans

Telefon performansına sıra geldiğinde Nokia N70'in bizi iyi sinyal çekim gücü ile şaşırtmadığını ve Nokia'dan beklenen performansı sergilediğini söylememiz mümkün. Diğer taraftan telefonda bulunan handsfree hoparlörlerin de oldukça yüksek ses verdiğini belirtmek gerekiyor. Bizi üzen tek nokta, telefonun PC ile senkronizasyonu sırasında kişisel bilgi yönetimi dosyalarının transferi sırasında göstermiş olduğu yavaşlık oldu. Nokia'nın önceki akıllı telefonlarında da bu tip bir sıkıntıya rastlamış olduğumuzdan aslına bakarsanız pek de şaşırmadık desek doğru olur.



Nokia'nın resmi olarak verdiği 10 günlük bekleme süresine sahip pili, normal kullanımda ancak 3 gün dayanabildi. Aslında bu süre bir akıllı telefon için kabul edilebilir sınırlar içinde. Fakat video arama yapıldığı takdirde (Türkiye'de şu an altyapı çalışmaları devam ettiğinden test etmemiz mümkün olmadı) bu sürenin daha da kısalacağını unutmamak gerekir.



SONUÇ

Nokia N70, N serisi telefonlar içinde en alışılagelmiş tasarıma ve özelliklere sahip. İçerdiği güçlü uygulamalar, geniş hafıza ve 2 megapiksellik kamerası ile diğer akıllı telefonlardan sıyrılıyor. Böylesine güzel tasarımlı ve güçlü bir akıllı telefonun ucuz olmasını beklemiyor olsak bile yaklaşık 1.100 YTL'lik satış fiyatının yine de pahalı olduğunu söylemek doğru olacaktır. Fiyatının düşmesi halinde alınması gereken kaliteli bir 3G telefon N70. (8 Ara, 2005)







NOKIA N70 – AKILLI 2 MEGAPİKSEL N70 kamerası ile çekilmiş örnek fotoğraf (Küçültülmüş)


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

No comments: