Friday, May 25, 2007

HİPNOTERAPİ

HİPNOTERAPİ


İnsanlar psikoloji ve kişisel gelişim üzerine kitaplar okuduklarını ancak bir işe yaramadığını söylerler.Bu nispeten doğrudur.Çünkü kitap okumak zihinsel bir işlemdir.Kitabı zihnimizde yaşatmadığımızda öğrendiklerimizin hayatımıza geçirilmesi mümkün olmaz.

Hipnoterapi ve terapi sürecinde ki işlem zihindeki bilgilerin yüreklere aktarılmasıdır. Bu bilgiler ancak yüreğimize yerleştiğinde davranışa dönüşecektir.

Hipnoterapiden neler beklmeliyiz.Sorusunun cevabı ancak şöyle olabilir.Değişim ,yaşam kalitesinde artış, kronikleşen ve ya alışkanlık haline gelen sorunların çözümü,sebebi bilinen yada bilinmeyen pek çok duygusal yada zihinsel sorunun kaynağından itibaren kısa sürede kalıcı bir şekilde çözümlenmesi,insanın gerçek kapsite ve performansında inanılmaz kaynakların kapısını açan bir anahtar olması ve daha pek çok şey bekleyebiliriz. Tabi Alaaddinin sihirli cini de değildir.Sadece tüm gelişim değişim ve çözüm yöntemleri arasında belkide en güçlüsüdür .Gücünü diğer yöntemler ile birlikte kullanılabilmesinden insanın özüne yönelmesinde almaktadır.


Zeka , bilgi ve tekniğin bir arada kullanıldığı bir sanattır hipnoterapi.


* Hipnoterapi geniş çerçeveli derinlemesine ve sindirilmiş bilgi gerektirir;

Çünkü bir rehber olabilmek için rehberlik yapılacak alanı çok iyi tanımak şarttır.Eğitim alanında rehberlik yapacak kişinin bu yolda yürümüş olmak dışında bu yolda kamp kurup uzun yıllar araştırma yapmalı, okumalı , alan içerisinde çalışarak emek,çaba ve tecrübe edinmiş olmalıdır.

Keza psikoloji alanında rehberlik yapacak kişi içinde aynı şeyler geçerlidir.Psikolojik alanda rehberlik yapacak kişi lokal değil kapsamlı ve ayrıntılı bilgi birikimine ve tecrübeye sahip olmalıdır.Yapılacak olan çalışmalarda karşısına çıkabilecek olan farklı sorunları görebilmesi , farklı açılımlar getirebilmesi ,geniş bir dünya görüşüne sahip olması,alandaki belli başlı yaklaşımları iyi şekilde bilmesi ve hakim olması , teori ve görüşleri takip etmesi,psikolojik ve psikiyatrik sorunların ayırım ve tanısı net bir şekilde koyabilecek bilgi ve beceriye sahip olması şarttır.Psikolojik rehberlik yapacak kişinin “ne olsa yaparım” tarzı bir yaklaşımı olamaz.

Alanında bilgi sahibi olması ve bilgiyi uygulama tecrübesi bulunması bir terapistin mutlak suretle şarttır.


* Hipnoterapist zeki,hızlı düşünen , hızlı ve doğru karar verebilen , özgüven sahibi , pozitif enerji ve iyi niyet sahibi bir kişi olmalı.

Bilinçaltı kapalı bir kutudur.Kutuyu açtığınızda çok mutlu neşeli gamsız gözüken bir insanın yaşadığı

büyük acılar,travmalar,üstünü kapattığı sorunlar vs …. Ne çıkacağını asla bilemezsiniz.İnsanlar çoklu kimlik taşır ve sergiler genellikle ,iş yerinde , aile içerisinde,arkadaşlar arasında veya diğer ortamlarda sergiledikleri tavır kişilik hatta düşünceler kendi içlerindeki gerçek kimlikten genellikle farlıdır.Hatta öyle farklıdır ki şu cümleleri çok duyarsınız “seni iş yerinde tanıyamıyorum”,”hiç tanıyamamışım”,”iki yüzlü”,”sanki başka biriyle konuşurmuşum gibi hissettim”.Yani kutudan her şey çıkabilir.

Çok ince noktalar sorunun ana temasına ulaşmada yardımcı olur kişinin kendisinin bile bilmediği farkında olmadığı bu nokta satır arasında gecen bir cümle, bir kelime , bir tik , bir ses tonu değişikliği , bir göz hareketi … her şey olabilir.Bu noktada terapist çok dikkatli özenli çalışmasına konsantre uyanık ve zeki olmalıdır.Esası yakalayarak atlamamalı ve bu konu üzerine ilerleyebilmelidir.

Hızlı karar verebilmelidir. Bilgi ve tecrübesine dayalı olarak dikkat ve zekasının yardımı ile sorunun ana hatlarına ulaşan terapist aynı anda uygun psikolojik yaklaşımlar arasında kişinin ve sorunun özelliklerine en uygun psikolojik yaklaşım ve yöntemleri hızlı bir şekilde planlayıp doğru kararı verebilmelidir.Süreç içerisinde kararsız ve tutarsız davranışlar hem terapiste olan güveni sarsar hem de süreci yavaşlatır ,derinliğin kaybına neden olur , sonucu geciktirir veya çözümsüz hale getirir. Yani bilgi sindirilmeli tecrübeyle birlikte su gibi akmalıdır terapi.

Tüm bu özellikler terapistte beraberinde özgüveni de getirir.Kendinden işinden ve sonuçtan emin olmak,sürecin planlanabilirliği ve sonucun net görülebilirliği özgüvenle birlikte gerçekleşir.Terapistin özgüveni danışan ile arasında bir kişilik mücadelesi oluşmamasını sağlar,kimlik karmaşasını ortadan kaldırır.

Niyet , en az; İşin tekniği , uygulama kalitesi ve şekli , mesleki yeterlilik ve diğerlileri kadar önemlidir.Niyetten kasıt danışan kişiye yardımcı olma isteğiniz,sonuna ve kişiye insan olarak verdiğiniz değer ve önem ,öncelikler sırasında en önde yer alması. Gerçek niyetiniz / düşünceniz yalın iyilik içermiyorsa bu hissedilir,bu hissedilmese bile sonuca yansır .Çünkü enerjinizde yardımcı olma enerjisi pozitif enerji olmaz,danışanınıza konsantre olamazsınız karşısında yemek yiyerek , başka şeylerle ilgilenerek etrafı seyrederek , söylediğinizi bir sözle her şeyin sihirli bir şekilde düzeldiği yalanıyla kendiniz kandırarak devam edersiniz.Öncelik danışanındır onun için gerekli müziği,onun rahat edebileceği sıcaklığı,onun rahat edebileceği ortamı,onun hak ettiği saygıyı ve ilgiyi ona vermelisiniz.Para , ün , üstünlük egosunu,gücü hissetme arzusu, değerlilik arzunuzu tatmin etme , vs bunlar terapistin düşeceği tuzaklardır. Esas olan; Sizden yardım talebinde bulunan kişiye verilen değer ve önemde bunun için verilen yardım çabası ve enerjisindedir.İşte o zaman enerjiniz o kadar pozitif ve güçlü olur ki karşınızdaki insanda bu olumlu enerjiden etkilenir ve aynı enerjiyi yaymaya başlar.Çözüm kendiliğinden oluşur.

Tabi burada özü sözü bir olmanın da hakkını vermelidir. Kilolu bir insanın kilo ile ilgili yardımda bulunması ,sigara içen bir insanın sigarayı bıraktırmaya çalışması,kendine değer vermeyen bir insandan da başkalarına değer vermesinin beklenmesi yanlış olur.






* Hipnoterapist en minimum hipnoz , psikoterapi ,psikoloji tekniklerinde yeterliliğe sahip ve hakim olmalı.

Hipnoz + psikoterapi+psikoloji minimum olmazsa olmaz üçlüdür. Hipnoz altında yapılan psikoterapi psikolojik yöntem ve teorileri sentez olarak kullanır da diyebiliriz.Her biri

ayrı uzmanlık alanlarıdır.Bunların birleşmesi sonucu ortaya çıkan yöntemler birliği hipnoterapidir.Bu 3 branşa hakim kişiler için hipnoterapist , yapılan işleme de hipnoterapi denebilir.Biri eksik olursa buna sadece hipnoz, psikoterapi,terapi yada psikolojiden başka bir şey demek yanlış olur.Dolayısıyla bir hipnoterapist kendini her üç alanda yetiştirmeli ve sertifikalandırmalıdır.Hipnoterapi danışanı da bu 3 alandaki yeterliliği sorgulama sorumluğundadır.




* Ve son olarak sanatsal yeteneklere sahip olmalı çünkü yapılan iş insan ruhunu işleme sanatı.

Hipnoterapi insan ruhunu işleme sanatıdır.Bir sanattır ,bir sanatçı zerafeti ,hassasiyeti ve özeni gerektirir.Duygu ,anlam ve anlatım bütünlüğü,yüksek hayal gücü, psikodrama , uyumlu imajinasyonlar oluşturma,süreç takibi,geçiş bağlantıların güçlü ve akıcı oluşu, sesin tonu , tınısı , hızı , anlaşılır tane tane oluşu , kelimeleri seçmede vurgu ve cümle kuruluşlarına hakimiyet ve gösterilen özen,beden dilini kullanma,yüksek iletişim becerisi , ……….daha onlarca hassas konuda birlikte bütünlük ve akıcılık sağlamak başlı başına bir sanattır.Yerine göre İyi bir konuşmacı,iyi bir anlatımcı ,iyi bir dinleyici,iyi bir yorumcu,yada sadece gözlemci olmak bunun ne zaman ne şekilde ve ne miktarda olacağına karar vermek dozlarını doğru tutmak.Bu işi zihinle değil ruhla yapmak ancak sanat olabilir.





HİPNOZ VE HİPNOTERAPİ ARASINDAKİ FARK NEDİR?


Hipnoz bir araçtır farklı uzmanlıkların , farklı bilimlerim kendi alanlarında insan için kullanabilecekleri bir araçtır. Ana unsur hipnoz değildir.Bilginin aktarılmasında hazmedilmesinde aranmasında ve kullanılmasında kullanılan bir araç.



Hipnoz

Hipnozu bir cerrah ameliyatında ağrıyı almak için kullanabilir.

Bir dişçi hastasının dişçi koltuğu korkusunu yenmek ve acısını gidermek için kullanabilir.

Bir öğretmen hafıza güçlendirmede öğrenim kalitesi yükseltmede kullanılabilir.

Bir dil eğitmeni yabancı dil eğitiminde kelimelerin ezberleme hızı ve konuşma akıcılığını hızlandırmada kullanabilir.

Bir avukat çevresindeki insanları ikan etmede kullanabilir.

Bir politikacı toplumu ikan etmede etkilemede kullanabilir.

Askeri amaçlı cesaret dayanıklılık artırmada kullanılabilir.

Bir antrenör sporcularının motivasyon konsantrasyon ve gücünü arttırmada kullanabilir.


Her hipnoz bilen ya da yapan kişi hipnoterapist değildir. Kendi alanında hipnozu kullanan kişilerdir.


Hipnoz yapmak ve Hipnoterapi yapmak bir birinden çok farklı kavramlardır.


Hipnoterapi


Psikoterapi ve psikoloji alanında hipnozun kullanımını içerir. Dolayısı ile psikoloji biliminin hipnozu kullanmasından ortaya çıkan bir terimdir.Psikoterapi türlerinden bir tanesidir .Avantajı tüm psikoterapi çeşitlerini kendi içerisinde harmanlayarak kullanılabilmesini da aynı anda kullanılmasını sağlamasıdır.




HİPNOTERAPİ VE PSİKOTERAPİ ARASINDAKİ FARK NEDİR?


Farklar

Şunu ilk olarak söylemek gerekir ki Hipnoterapi bir tür Psikoterapi çeşididir,Alt alanıdır diyebiliriz.



Hipnoterapi Psikoterapi


Bilinçaltına Bilince yönelik çalışmalar yapar.

Hipnoz --------------- kullanılır.

Telkin veriliri Telkin ve öneri verilmez


Benzerlikler



Hipnoterapi ve Psikoterapi

Psikoloji eğitimi her ikisinde de şarttır.

Terapi türlerinin hepsi kullanılabilir,hakimiyet ve tecrübe gereklidir.

Bilinçaltı ve bilinçli analiz tekniklerini kullanır.

Gelişim ve değişim süreci oluşturmakta kullanılır.

Danışan ve terapist iletişimi gerektirir.

Danışanın katılımı ve çabası şarttır.

Kişi kendindedir

Sürecin farkındadır.

Psikodrama ve imajinasyon kullanılır.



No comments: