Wednesday, May 23, 2007

Cep telefonları

GoForce 5500 ve DVB-H


GoForce' un gücü ve yapabildikleri daha iyi anlaşılır hale geliyor. Mobil cihazlara 24bit ses işleme, DVD kalitesinde video oynatma, 1024x768' e kadar ekran çözünürlüğü destekleme gibi özellikler kazandıran bu işlemci 200MHz çekirdek saat hızı ve 640kb tampon belleğe sahip. Ayrıca 2MB, 8MB sabit bellekli ve 32MB'a kadar harici bellek destekli olmak üzere 3 farklı tipi bulunmakta.


GoForce 5500 şimdi de DVB-H mobil cihazlara hayat veriyor. DVB-H (Digital Video Broadcasting for handheld) kısaca mobil cihazlarda dijital video yayını anlamına geliyor. Bu kadar güçlü multimedya özelliklerine sahip olan bir işlemcinin bu pazarda kullanılması oldukça isabetli ve doğru bir karar gibi duruyor. İlk kez DVB-H cihazlarda kullanılan GoForce işlemcisi, mobil televizyon için donanımsal işlemciye sahip olduğu için pil ömrünü de uzatıyor.



GoForce 5500 kullanan ilk DVB-H telefonlar Samsung ve HTC' den geldi. Samsung, P910 ve P920(solda) olmak üzere iki model ile gelirken, HTC' nin ürünü Forseer adını taşıyor ve Modeo firması tarafından pazarlanıyor. (Modeo, Amerika' da mobil TV yayını yapan bir firma ve kendi markası ile HTC' ye üretim yaptrıyor)


Her iki Samsung' da kendi ekseni etrafında dönebilen ekrana, quad band desteği ve 125gr ağırlığa sahip. GoForce 5500 çekirdeğine sahip olan telefonların ilk olarak DVB-H' nin öncü olarak denendiği İtalya' da, ondan kısa bir süre sonra da Avrupa' nın birçok yerinde satışa sunulması bekleniyor. Modeo ise Amerika' lı mobil TV firmasının ürünü olduğu için sadece Amerika' da satışa sunulacak. 2.2inc QVGA ekran, 128MB dahili, 64MB harici bellek, 200MHz işlemci (GoForce 5500), 1.3 megapiksel kamera ve 119gr ağırlık Modeo' nun duyurulan özellikleri.


DVB-H teknolojisi ve cihazlar oldukça heyecan verici fakat ülkemiz için henüz çok erken bir teknoloji gibi. Oysa ki 3inc ekrana sahip cep telefonundan kesintisiz ve net görüntü ile televizyon izleyebilmek oldukça heyecan verici duruyor.










teleHSDPA


Ülkemizde henüz yaygınlaşmasa da dünyanın çoğu yerinde 3G kablosuz mobil network ağı oldukça popüler. Hatta bant genişliğinin sınırlarına bile dayanılmış, öyleki 3G ile geriye dönük olarak uyumlu HSDPA' yı duyurdular ( High Speed Downlink Packet Access ). Geliştirilmekte olan birçok yeni ve hızlı kablosuz ağ alternatifi olmasına rağmen, HSDPA' yı bu kadar popüler yapan özelliği, şu anda kullanılan network donanımına çok ucuz ve hızlı bir yenileme yaparak kullanılabilir hale gelmesi. Fiyatı hakkında kesin bir bilgi yok fakat şu anda göründüğü kadarı ile WiMax' a çok ciddi rakip olarak duruyor.


HSDPA, 384 Kbps olan veri indirme hızını 1.8 Mbps' ye kadar taşıyarak inanılmaz bir sıçrama gösteriyor. Bu fark nasıl sağlanıyor derseniz, HSDPA mantık olarak, başlıca önemli işlerin sorumluğunu mobil cihazdan alıp istasyon aygıtına yaptırarak bu farkı sağlıyor (veri sıralaması, sinyal çevrim işlemi vb). Teknik detayı bir kenara bırakırsak, bu değişim son kullanıcıya daha düşük erişim süreleri, daha az bekleme, daha hızlı veri transferi şeklinde yansıyor. Ayrıca kablosuz kullanıcılar, herhangi bir veriyi indirirken telefon görüşmesi de yapabilecekler. Ve bu veri indirme hızı, ortalama bir DSL yada kablo bağlantısının bile üzerine çıkabilecek bant genişliğine sahip.




Dünyanın ilk HSDPA destekli telefonu Samsung W200


Operatör firmalar, bu hizmeti sağlayabilir hale gelmek için yukarıda da belirttiğimiz gibi istasyonlarına yapacakları çok basit bir donanım güncellemesine ihtiyaç duacaklar. W-CDMA formatındaki eski istasyonlar üzerine kurulan ve 5Mhz' lik kanallar ile çalışan HSDPA, belirttiğimiz gibi W-CDMA istasyonları ile geriye dönük olarak uyumlu. Eski istasyonlarını değiştirmeden, herhangi bir hizmet aksaklığı yaratmadan ve en önemlisi eski 3G kullanıcılarına hizmet vermeye devam ederek bu kadar basit şekilde güncellenebilir olması HSDPA' yı çok daha cazip kılıyor.


HSPDA için şu anda İngiltere ve Japonya' da bazı pilot bölgelerde deneme yayınına başlanmış ve muhtemelen 2007 yılında HSDPA destekli ürünler de çoğaldıkça (cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, el bilgisayarları vb) çok hızlı bir şekilde 3G ile yer değişecektir. 4G teknolojisinin adı yavaş yavaş duyulmaya başlanmışken, kapsitesinin sınırına dayanan 3G' ye ilaç gibi gelecek olan HSDPA, 4G' yi beklerken de çok güzel bir basamak taşı olacak gibi duruyor. Hatta bu yüzden HSDPA' yı 3.5G olarak adlandıranlar da var.


Ülkemizde henüz 3G' nin doğru düzgün kullanılmaması, yurt dışında HSDPA' ile 3G' nin darboğazına çözüm getirilme çabaları, ne yazık ki bu kadar çok cep telefonu kullanılan ülkemizde teknoloji seviyesinin nerelerde olduğunu kanıtlar gibi.






Nokia N93


Finlandiyalı mobil iletişim cihazları devi Nokia'nın Nseries multimedya bilgisayarları serisindeki en yeni ürünlerden olan Nokia N93, Avrupa Görüntüleme ve Ses Derneği (European Image & Sound Association - EISA) tarafından 2006-2007'de Avrupa'nın En İyi Medya Telefonu seçildi. Avrupa'nın en büyük multimedya basın örgütü olan derneğin bu ödülü, Nokia'nın mobil görüntüleme konusundaki başarısını bir kez daha kanıtladı.

EISA jürisi, Nokia N93'ün fotoğraf ve video çekim kalitesinin yanı sıra geniş kapsamlı İnternet ve bağlantı seçeneklerini de överek bu multimedya bilgisayarını "mobil multimedya bilgisayarlarına mükemmel bir örnek" olarak tanımladı. Jüri ayrıca Nokia N93'ün video düzenleme (editing) ve baskı kapasitesine ek olarak, dijital müzikçalarının özelliklerinden de övgüyle söz etti.



Nokia yetkilileri EISA ödülüyle ilgili bir açıklama yaparak şunları söylediler: "Nokia olarak, dijital görüntüleme konusunda kaydettiğimiz başarıların üst üste ikinci kez EISA tarafından ödüllendirilmesinden mutluluk duyuyoruz. Nokia N93 mobil görüntüleme cihazlarında yeni bir neslin başlangıcını simgeliyor. Kullanıcılar, bir multimedya bilgisayardan bekledikleri her türlü özel bağlantı, iletişim ve eğlence özelliklerini N93'te bulabiliyorlar. Böylece, kompakt fotoğraf makineleri ya da video kayıt cihazları ile aynı kalitede çekim yapan ama her zaman yanlarında taşıyabilecekleri bir cihaza sahip oluyorlar."



EISA Hakkında

18 Avrupa ülkesindeki 52 ses, mobil elektronik, video ve fotoğraf dergisinin üye olduğu EISA, Avrupa'nın en büyük yayın içeriği örgütüdür. EISA'ya üye dergiler her yıl bir araya gelerek, önceki 12 ay içinde piyasaya sunulan birçok farklı kategorideki ürün arasından en iyilerini seçmektedir.



Nokia N93 Hakkında



Anında video kayıt konusunda en yeni teknolojiyle donatılan Nokia N93, benzersiz bir dijital görüntü kayıt cihazı, telefon ve zengin İnternet fonksiyonlarını bir araya getiriyor. N93 3,2 megapiksel kamerası, Carl Zeiss optik desteği, DVD özelliğindeki video kayıt fonksiyonu ve 3x optik zoom'uyla kusursuz kayıt sağlıyor. 50 MB'ye kadar çıkabilen geniş dahili bellek kapasitesine ek olarak, 2 GB'ye kadar miniSD kartı da takılabiliyor. Böylece 90 dakikaya kadar DVD kalitesinde video çekimleri ya da yaklaşık 2.500 yüksek kaliteli fotoğraf saklanabiliyor. Nokia N93 doğrudan televizyona bağlanınca, çekilen görüntüler geniş ekranda izlenebiliyor; ayrıca kayıtlar online albümlere ya da blog'lara aktarılabiliyor. Üstelik N93 ile kullanıcılar yüksek kaliteli filmler çekip, telefonun içinde bulunan Adobe Premiere Elements 2.0 yazılımı aracılığıyla bu filmleri DVD'ye kaydedebiliyorlar.



Tüm Nokia Nseries cihazları gibi, Nokia N93 de kusursuz tasarımının yanı sıra gelişmiş bağlantı özellikleriyle dikkat çekiyor. WLAN*, 3G/WCDMA*, EDGE* ve GSM (900/1800/1900 MHz)* şebekelerinde çalışabilen Nokia N93, İnternet'te dolaşma, içerik yükleme, e-posta alıp gönderme işlemleri için İnternet erişimi sağlıyor ve böylece hareket halindeyken de dünyayla bağlantıda kalınıyor.



* Operatör ve/veya servis sağlayıcı desteği gerekmektedir.






HTC (Qtek) MTeoR ve Muse



Windows Mobile Phone ve Smart Phone platformlarını kullanan bir çok başarılı telefonun geliştiricisi HTC (Qtec), yeni cep telefonu MTeoR ile ilk kez Windows Mobile 5.0 platformunu kullanan bir cep telefonunda 3G (UMTS) desteği sunuyor. UMTS cep telefonu ağının 384Kbps'a varan bilgi transfer hızı düşünüldüğünde, bu birlikteliğin kullanıcılar açısından önemi daha rahat anlaşılabilir.


112.4x49x14.8mm ölçülerinde ve pil ile ağırlığı 120gram olan telefon, inceliği ile ilgi çekici bir akıllı telefon olan istiridye kapak tasarımlı Qtek 8500 'den (98.5 x 51.4 x 15.8 mm 99 gram) bile daha ince. 3G destekli bir akıllı telefon için bu boyutlar ve ağırlık oldukça etkileyici. MTeoR'un sahip olduğu donanımsal özelliklerine hızlıca bir göz atarsak; 2.2" büyüklüğünde , 240x320 piksel çözünürlükte 65bin renk destekli LCD ekran, 1.3MP çözünürlüğü bulunan dijital kamera, triband 900, 1800, 1900 MHz GSM/GPRS/EDGE ve UMTS 2100 MHz ağ desteği, 128MB ROM, 64MB RAM bellek, 300MHz Samsung işlemci, Bluetooth 2.0 desteği, IrDA, microSD genişleme slotu, mini USB portu üzerinden şarj ve bilgisayar bağlantısı, Mobile Internet Explorer ve Outlook için kısa yol tuşları, kolay kullanım için 3 yönlü kaydırma tekeri, telefonun ilk göze çarpan özellikleri arasındalar.



Metal bir kasası bulunan telefonun anteninin bulunduğu kısım mat plastikten imal edilmiş. Metal kasa, telefonun parlak ve daha çekici görünmesini sağlarken aynı zamanda darbelere karşı dayanıklılığını da arttırıyor. MTeoR'un yüksek çöznürlükte büyük ekran, metal kasa, ufak ve hafif olması gibi bir çok öne çıkan özelliği var. Fakat telefonun en önemli özelliği 3G ağlara destek veren ilk Windows Mobile Phone olması. 3G ağlar denilince akla hemen görüntülü görüşme ve hızlı internet bağlantısı gelir. Fakat telefonun ön yüzünde kamerası bulunmadığı için görüntülü görüşme yapılması imkansız. MTeoR, 3G (UMTS) ağlarının sadece hızlı internet bağlantısından yararlanabilmekte.


Telefon, genel özellikleriyle internet bağlantısı üzerine yoğunlaşmış. Fakat Wi-Fi desteğinden yoksun olması ve Avrupa'da kullanılmaya başlanan 1.8Mbps internet bağlantı hızı sunabilen HSDPA yerine UMTS (386Kbps) desteği içermesi MTeoR'u mükemmel bir Windows Mobile Phone olmaktan alı koyuyorlar. Telefon, görünüşü, boyutları ve taşıdığı özelliklerle çok iyi fakat belirttiğimiz gibi ön yüzünde kamerası olmaması, Wi-Fi ve HSDPDA desteğinden yoksun olması kullanıcıların bir üst modeli beklemesine neden olabilecek türden eksiklikler. Ayrıca MEteoR'un sadece Avrupa ve Japonya'daki 2100MHz 3G (UMTS) ağlarını desteklediğini belirtmekte fayda var. Telefonun, Kuzey Amerika'da kullanılan GSM 850, ve UMTS 1900 ağlarına desteği bulunmuyor.


Office dosyalarını açabilme, PDF dosyalarını okuyabilme gibi Windows Mobile 5.0 platformunun bütün yeteneklerine sahip olan HTC MTeoR, ilk etapta Avrupa'lı cep telefonu operatörü Orenge tarafından kullanıcılarına sunuldu. Telefonun operatör bağımsız çalışan kırılmış versiyonlarıda yaklaşık 400 avro karşılığında satın alınabiliyorlar.


HTC'nin ilgi çekici tek telefonu tabiiki MTeoR değil. Firmanın basına sızan 2006 yol haritasında bir diğer ilgi çekici ürün olan HTC Muse, çıkış tarihi için gün sayıyor. PDA bazlı bir telefon olan HTC Muse, Windows Mobile 5.0 işletim sistemi taşıyor. En önemli özelliği dahili 4GB NAND Flaş belleği olan telefon, taşınabilir çoklu ortam ve iletişim üssü olarak tasarlanmış.



Aynı HTC MEteoR'da olduğu gibi GSM/GPRS/EDGE/UMTS (3G) ağlarda çalışabilen Muse'un HSDPA desteğine de sahip olabileceği söyleniyor. WiFi, Bluetooth, FM radyo, dahili stereo hoparlör, 64MB RAM, 64MB ROM. microSD genişleme yuvası, 416MHz işlemci, 2.1MP çözünürlüğü bulunan flaşlı dijital kamera, ön yüzde video görüşme için 640x480 çözünürlükte 2. bir kamera ve 240x240 piksel çözünürlüğe sahip dokunmatik ekran Muse'un donanımsal özellikleri arasındalar. Bu medya ve iletişim üssü için henüz bir çıkış tarihi ve fiyat belirlenmemiş durumda. Fakat firmanın basına sızan 2006 yol haritasında telefonun bu yılın 4. çeyreğinde piyasaya sürüleceği belirtiliyor. Yani Muse için en azından Avrupalı kullanıcıların fazla beklemesi gerekmeyecek.







Gigabyte gSmarti128



Özellikle kaliteli anakartları ile tanıdığımız Gigabyte da Asus gibi cep telefonu üretimine başladı. Duyurusunu yeni yaptığı dünyanın ilk çoklu dil desteği veren pocket pc telefonu ile Gigabyte oldukça iddialı geliyor.



Gigabyte gSmarti128'in özellikleri arasında en dikkat çekici olanı telefonun verdiği çoklu dil desteği. 98 farklı ülke'nin diline destek veren telefon çoklu dil desteğine sahip bir browser ve dosya gösterimciye de sahip. Ayrıca telefon üzerinde AltaVista'nın Babel Fish fonksiyonu da gelmekte. Bu sayede telefon kolayca dilden dile çeviri desteği de sağlayabiliyor. İşletim sistemi olarak en güncel Windows Mobile olan Windows Mobile 5.0 (AKU2)'yi kullanan telefonda yine Microsoft'un mesajlaşma ve güvenlik paketi (MSFP) de gelmekte. Bu sayede e-mailleri güvenli bir şekilde telefon'a aktarmak mümkün. Telefon özellikleri arasında dikkat çeken bir başka fonksiyon ise Filtre özelliği . Bu özellik ile telefon üzerindeki block list'e ekleyeceğiniz kişilerin sizi aramasını engelleyebilir yada telefonun özel bir melodi ile sizi haberdar etmesini sağlayabilirsiniz. Gigabyte gSmarti128'in iddialı olduğu noktalardan biri de Back-Up özelliği.Telefon Pocket-Ghost fonksiyonu ile önemli veri ve kişisel bilgilerinizin imajını alıp hafıza kartı üzerinde saklayabiliyor. Gigabyte gSmarti128 ile tv yayınlarını (NTSC/PAL) alabilmeniz ve radyo dinleyebilmeniz (FM) de mümkün. Tv yayınları için telefonun üzeride ki 2.4 inc'lik 262K dokunmatik TFT LCD ekran'ın oldukça başarılı olduğu belirtiliyor. Favori tv kanal ve radyo istasyonlarını da ayrıca düzenleyebiliyorsunuz.


Telefon'un diğer teknik özellikleri de oldukça dikkat çekici. 106.6x53.2x19.8mm boyutlara ve 130gr ağırlığa sahip olan telefonda İşlemci olarak, Intel'in 416Mhz PXA272 modelini kullanıyor. Kısa süre önce Intel, cep telefonları, pocket pc'ler, Blackberry ve PALM'in de kullandığı PXA işlemcilerini üreten ve şimdiye kadar yaklaşık 10 milyar$ yatırım yaptığı departmanını, anakartlardaki değişik kontrolcülerinden tanıdığımız Marvell firmasına sattı. Bunun sebebi olarak Intel, Symbian işletim sistemli smart phone'lar yüzünden küçülen pazarı göstersede, tamemen cpu'lara odaklanabilmek için bu bölümü sattığı söyleniyor.


Telefon bağlantı özellikleri açısından da oldukça zengin. WLan 802.11b+g, Bluetooth, GPRS, USB 1.1 ve Infrared üzerinden telefonu değişik kaynaklara bağlayabilmek mümkün. Gigabyte gSmarti128'in üzerinde dahili olarak 128mb rom, 64mb de ram bellek gelmekte.Telefon'u hafızası'nı MiniSD kart takarak genişletebilmek te mümkün. 2.1 mpx'lik digital zoom'lu kamera ile video ve resim çekebiliyor. Telefon MP3 ve WMA dosyalarını da çalabiliyor. Ayrıca Gigabyte gSmarti128'in 3.5 saate kadar konuşma, 125 saate kadar da bekleme süresi var. Yazılım olarak telefonun içinde Microsoft'un neredyse tüm uygulamaları gelmekte. Pocket MSN'den Office uygulamlarına kadar kullanıcıların ihtiyaç duyabilceği tüm yazılımlar var.


Duyurusu yeni yapılan Gigabyte gSmarti128'in piyasaya çıkış tarihi ve fiyatı hakkında henüz resmi bir bilgi bulunmuyor.






No comments: