Tuesday, May 22, 2007

DFI bombayı patlattı..

DFI bombayı patlattı!..



Birkaç yıl öncesine kadar değil ülkemizde dünyada bile açıkçası pek tanınmayan DFI, AMD'nin Athlon64 işlemcilerine yönelik olarak hazırladığı Nvidia'nın nForce 4 yonga setini kullanan LanParty serisi anakartları ile adeta patlama yaptı ve zriveye yerleşti. Genel performansı ve zengin özellikleri ile kullanıcıların büyük ilgisini çeken DFI'nin LanParty serisi anakartlarını bu kadar popüler yapan en önemli özellikleri ise hiç kuşkusuz hız aşrtma (overclock) yetenekleri oldu.

Zamanında anakartlarında kullandığı SoftMenu ile hız aşırtma ile adeta özdeşleşen Abit'in yerini günümüzde DFI aldı diyebiliriz. Geçtiğimiz aylarda Intel'in yeni nesil Core 2 işlemcileri için AMD-ATi'nin RD600 yonga setini kullanan yeni bir LanParty modeli duyuran DFI başarılı olmanın da ötesinde RD600 yonga setini kullanan ilk ve tek firma olma ünvanıylada sansasyon yaratmayı başardı. Şimdi ise DFI yine yeni ve çok iddialı bir LanParty ile Intel platformuna yönelik rakipleri ile mücadele etmeye hazırlanıyor.



DFI'nin web sitesinden duyurusunu yaptığı yeni modeli LanParty UT NF680i LT SLI-T2R, Nvidia'nın en yeni yonga setlerinden biri olan ve geçtiğimiz günlerde piyasaya sürülen nForce 680i SLI LT'yi kullanıyor. Açıkçası DFI'nin bu modelde Nvidia'nın nForce 600 serisinin top modeli olan nForce 680i SLI yonga setini kullanması bekleniyordu ama sorun yapmaya gerek yok. Zira firma anakartı üzerinde sunduğu özellikler ile nForce 680i SLI yonga setini aratmıyor diyebiliriz. Bilindiği gibi nForce 680i SLI LT abisi nForce 680i SLI modelinin fazladan ethernet, usbbağlantıları ile birlikte temel tasarım olarak aktif soğutma kullanan daha uygun fiyatlı modelini oluşturmakta.



DFI'nin yeni modeli LanParty UT NF680i LT SLI-T2R işlemci desteği konusunda sahip olduğu güncel yonga setinden aldığı güç ile herhangi bir sorun yaşamıyor. Zira anakart Intel'in Intel Core2 Quad (4 çekirdekli), Core2 Extreme,Core2 Duo, Pentium D (çift çekirdekli) ve Pentium 4 işlemcilerine destek vermekte. Açıkçası destek bununla da sınırlı değil. Intel2in Temmuz ayında duyurmayı planladığı ve "Conroe Refresh" olarak ta bilinen 1333MHz fsb'ye sahip yeni CORE 2 işlemcilere de şimdiden hazır. Bellek konusnda ise LanParty UT NF680i LT SLI-T2R sahip olduğu 4 adet DIMM slotu üzerinden 8GB'a kadar 800/667/533MHz DDR-2 bellek desteğine sahip. DFI'nin belkide en kilit noktası olan BIOS'a baktığımızda ise alışık olduğumuz üzere bizi Award BIOS karşılıyor. Bunu yanı sıra CMOS Reloaded, CPU/DRAM overclocking, CPU/DRAM/Chipset overvoltage ve 8Mbit flash bellek gibi diğer LanParty modellerinden alışık olduğumuz özellikler kullanıcıları karşılamakta.



Anakart üzerinde nForce 680i SLI LT yonga setinin teknik spesifikasyon listesinde görünmese bile DFI 3.PCIe slotunu koymayı ihmal etmemiş. Alışık olduğumuz üzere anakart üzerindeki elektrik dağılımını daha stabil ve dengeli hale getirmek adına ses özelliğini Karajan modülü ile ayrı olarak sunan DFI, Realtek'in ALC885 yongası üzerinden 8 kanal yüksek tanımlı ses desteğine sahip. 2 adet Vitesse VSC8601 yongası üzerinden çift gigabit ethernet desteğine sahip olan anakart ek olarak NVIDIA'nın DualNet teknolojisine sahip ve IEEE 802.3 (10BASE-T), 802.3u (100BASE-TX) ile 802.3ab (1000BASE-T) standartları ile uyumlu. DFI LanParty UT NF680i LT SLI-T2R üzerinde MCP55P güney köprüsünün sağladığı 6 adet SATA-II (RAID 0, RAID 1, RAID 0+1 ve RAID 5) ile birlikte ek yonga (Silicon Image SiI 3132) ile sağlanan 2 adet SATA-2 portu (RAID 0, RAID 1 ve RAID 0+1) daha bulunuyor.



3 adet PCIe slotu ( SLI için 2 x16 tam bant genişliği - Fizik uygulamaları için x8 çalışan 3. PCIe slotu) ile birlikte 1 adet PCI Express x4 ve 3 adet te PCI slotu anakart üzerinde kullanıma hazır vaziyette bekliyor. Anlaşılan DFI yine çok iddialı geliyor. Sahip olduğu zengin özelliklerin yanı sıra yine güçlü hız aşırtma (overclock) yetenekleri ile gelmesine kesin gözüyle bakılan DFI'nin yeni LanParty UT NF680i LT SLI-T2R modelinin duyurusu daha çok yeni yapıldğı için piyasaya giriş tarihi ve fiyatı hakkında en azından şu an için net bir bilgi bulunmuyor.



No comments: