Saturday, July 21, 2007

SPAM’cılar email adreslerini nasıl topluyorlar?

SPAMcılar, SPAM posta göndermeden önce eposta adreslerine sahip olmak zorundalar. SPAMcılar ve SPAM liste tacirleri bol miktarda email adresini çeşitli yollarla toplamaktadırlar. SPAM tanımı gereği illegal olduğundan adres toplama işi genellikle kullanıcıların rızası olmadan yapılır. Bu nedenle SPAM’cıların adresleri genellikle tutarsız ve yanlıştır. Bir spam eposta adresi toplama işlemi sırasında 10 milyonlarca adres toplayabilirler. Bu milyonlarca adresin çoğu geçersiz, eposta dağıtılamaz konumdadır. Örneğin, isminiz@hotmail.com gibi bir adresiniz varsa isminiz@hotmail.com, isminiz2005@hotmail.com gibi varsyasyonlar da bu listede yer almaktadır. Bazı rol isimleri hemen hemen her domainde varsayılan tanımlı olduğundan bu tür adresler içerilmektedir. Örneğin, webmaster@alanadi.com, yonetici@alanadi.com.tr, yonetici@alanadi.com, bilgi@alanadi.com, yonetici@alanadi.com.tr gibi.

SPAM, direk pazarlamadan (direct merketing) farklıdır. Küçük bir gruba ileti göndermeyle büyük gruba gönderme arasında maliyetçe fark olmadığından SPAMcılar bol miktarda (milyonlarca) adrese aynı anda ileti gönderiminde bulunurlar. Çok miktarda SPAM, kendi diliniz dışında alınmaktadır. Çoğu sunucu, dil ayarlarından hareket ederek yabancı dilde örneğin Çince ve Japonca SPAM iletilerini otomatik filtreleyerek spam postalar kısmına atmaktadır.


Peki bu milyonlarca eposta adresi nasıl toplanmaktadır?

SPAM’cılar bu adresleri çeşitli kaynaklardan toplamaktadır. Bunlar,



  • En popüler yöntem, haber grupları (Usenet), Google Groups, gibi yerlerden toplamaktır. Bu gruplardaki üyelerin email adresleri kullanıcıları tarafından açık edilmişse (çoğu bu durumda diyebiliriz) otomatik toplama araçlarına açıktır.

  • Her türlü web sayfalarını otomatik tarayarak.Örneğin teleportu bilmeyen yoktur. Teleport’un email adresi tarama amaçlı eşdeğerini düşünün. Bunlara spambotlar denilmektedir. Arama robotlarının yaptığı işlemin benzerini email adresi taramak için yapmaktadırlar.

  • Spamcılar ayrıca geniş üyeli tartışma listelerine kaydolarak oradan adresleri toplayabilirler.

  • DNS ve WHOIS sistemleri internet domain sahiplerinin teknik ve yönetici kontak bilgilerini tutmaktadırlar. SPAMcılar bunları da illegal olarak tararlar.

  • Çoğu SPAMcı, webspider denilen programları kullanarak websayfalarında email adreslerini toplayabilirler.

  • Ayrıca Trojan tipi virüslerle internetteki kullanıcıların bilgisayarındaki email adreslerini tarayabilirler.

  • SPAMcılar bazen üye olduğunuz forumların bizzat sattığı adreslerden temi yoluna gidebilir. Örneğin, 400,000 üyeye sahip bir foruma üyesiniz. Forumlara gönderdiğiniz mesjlar, yaş, iş vs bilgilerinizle en mükemmel eposta kaynağı içinde yer almaktasınız.


No comments: