Monday, July 16, 2007

Intel Core 2 Duo E6300 testi

» Intel Core 2 Duo E6300 testi


Intel'in yeni Core 2 Duo işlemcileri şu an piyasada. Fakat açığa çıkmamış "Star" ailenin en ufak modeli. 250 $ fiyatıyla Core 2 Duo E6300, 1050 $'lık AMD Athlon 64 FX 62'yi dize getiriyor.





Core 2 Duo E6300: Yeni Ekonomik İşlemci fiatı ve performansı ile göz dolduruyor.









Overclock, daima yapmaya değer: Intel'in yeni işlemci ailesi Core 2 Duo'nun en alt modeli 250$'dan daha az bir fiyata mal oluyor, işin ilginç yanı bu işlemci biraz Overclock desteği ile en hızlı AMD işlemciyi, 1050 $'lık Athlon 64 FX-62'yi bile devirebiliyor. size bunu nasıl yapabileceğinizi internet ve bazı forumlardan topladığım bilgileri derleyerek anlatmaya çalışacağım....





1- 250 dolara Üst Sınıf İşlemci



BIOS'ta ufak tefek bir iki ayarı değiştirdiğiniz zaman Core 2 Duo E6300'ün saat hızını yüksek olasılıkla yaklaşık % 50 artırabilirsiniz. Benchmark testlerimizin de gösterdiği gibi bu şekilde dopinglenmiş bir Core 2 Duo E6300, AMD 'nin en üst modeli olan Athlon FX 62'yi arkasında bırakabiliyor.



Bir sonraki yazının devamında hangi ekipmanlara ihtiyacınız olacağını ve adım adım Overclock işlemini göstereceğim...



2- Araçlar: İdeal Core 2 Duo Platformu



Yeni bir işlemci ailesi çıktığında genelde en ufak işlemci iyi Overclock sonuçları verir, gelenek gene bozulmamış gibi gözüküyor işte özellikle Core 2 Duo işlemci ailesinin en ufak mhz li bireyi buna tam uyuyor.



Şu anda edinebileceğiniz Core 2 Duo ailesinin yeni işlemcileri: fiatlara kdv dahildir.







Benim favorim fiyatı uygun olan E6300 modeli. Onu seçmemizin nedeni ise fiyatının makul olması: bunun yanında genelde bir üretim hattındaki en kazançlı işlemci en iyi Overclock potansiyelini sunandır. Core 2 Duo sınıfındaki tüm işlemciler az ısı üretmekteler ve buda tabiî ki bize iyi bir overclock zemini hazırlamakta. E6300 sadece1.866 Mhz lik saat frekansına rağmen yukarıya doğru bir potansiyele sahip, çünkü aynı üretim bandına 2.933 Mhz lik yüksek saat frekansına sahip olan X6800 işlemcisi de üretildi.



Optimal Core 2 Duo Platformu



Core 2 Duo ya temel olarak uygun bir anakarta ihtiyacınız var: şu anda Core 2 Duo tabanlı Intel i975X ve i965P yonga setli ana kartlar bulunabilir durumda. Biz bir çok nedenden dolayı Asus'un P5B Deluxe WiFi-AP modelinde karar kıldık: üründe en son intel yongseti olan i965P bulunuyor, buna DDR2-800 desteği ve iyi bir soğutma sistemi de dahil. Ayrıca ürün CHIP Test Laboratuarlarında birçok i965 anakartı (farklı firmaların) da geride bıraktı. Dahası ürünün özel overclock yazılımları (Ai Booster, PC Probe II) ve mükemmel ekipmanlar (Wlan Dahil) sunması bizi cezbetti. Son fakat bir o kadar da önemli: ürün satışa sunulmuş durumda.







Asus P5B Deluxe WiFi-AP: Core 2 Duo için kararlı Overclock Platformu.



Testte kullandığımız platformun bileşenleri ise şu şekilde:



- İşlemci: Intel Core 2 Duo E6300

- Anakart: Asus P5B Deluxe WiFi-AP

- RAM: 2x 512 MByte DDR2-800-Modülü, Corsair XMS2

- Soğutma: Arctic Cooling Freezer 7 Pro

- Ekran Kartı: MSI RX1900XTX-VT2D512E

- Sabit Disk: Hitachi Deskstar HDS728080PLA380

- PSU: Seasonic SS-500HT 500 Watt Active PFC

- İşletim Sistemi: Windows XP SP2 DirectX 9.0c Yüklü



Adım Adım: E6300 2.8 Ghz'e Böyle Çıkıyor





Core 2 Duo E6300 özellikle overclock için güzel bir potansiyel sunuyor: testlerde işlemci 2.8 Ghz e (Orijinal 1.86 Ghz) çok stabil bir şekilde çıkabildi. Yaklaşık % 50'lik bu yükselmeyi FSB frekansını 266 Mhz den 400 Mhz' e bir "düzeltme" ile çıkartarak yapabilirsiniz.



İşlemci hızı FSB'nin bir sonucu, bu da Intel'de hâlihazırda 266 Mhz olarak ayarlanmış bulunuyor (Quad Data Rate, QDR). Bu frekans işlemci ile ilgili bir oranda çarpıldığı zaman ortaya işlemci hızı çıkıyor. Core 2 Duo E6300 örneğinde biz 266 Mhz i 7 ile çarparak 1.86 sonucuna ulaşıyoruz. Montajı bitirdikten sonra işte bu adımları izliyoruz:





1. Adım: Burada BIOS sürümünze dikkat edin. Biz aşağıdaki adımları sürüm 0405 ile tamamladık, bu sürümü buradan indirebilirsiniz çünkü bu sürüm ASUS Serverlarında henüz bulunmuyor. Eski sürümlerde overclock, belirttiğimiz gibi olmayacaktır. Ayrıca yeni BIOS sürümünü yine Asus EZ Flash 2deki"Tools" menüsünden direk güncelleyebilirsiniz.



Tabiî ki bu işlemden sonra ayarları geri getirmek için "Exit" menüsünün altından "Load Setup Defaults" yapmayı unutmayın.



2. Adım: Bir başka önemli nokta ise Ram'lerin SPD ayarı.BIOS ta bu menü "Advanced" - "Chipset" - "North Bridge Configuration"'ın altında "Configure DRAM Timing by SPD" olarak geçiyor. Burada bu ayarı devre dışı bırakmalı ve tüm ayarları manuel yapmanız gerekiyor. En iyisi ise bu ayarları resimdeki gibi değiştirmek.Bu arada bu ayarlar sonucu pek bağlamıyor,fakat artık sistem süper DDR 2 800 Ram'ler gibi çalışıyor.



3.Adım: Burada "JumperFree Configuration" altındaki "Extended" a giriyoruz ve "CPU Frequency"'yi 400 Mhz yapıyoruz.



4.Adım: "DRAM Frequency"'yi "DDR2–800 MHz" yapıyoruz.



5.Adım: BIOS ayarlarını bitiriyoruz ve ayarları kaydedip çıkıyoruz. Sisteminiz açılıyor ve 2.81 Ghz yazısını görüyorsanız kazandınız demektir. Eğer olmazsa paniğe gerek yok: biraz bekleyin ve sisteminizi yeniden çalıştırın, bu defa sistem eski ayarlarla sorunsuz çalışmaya devam edecektir. Daha sonra yine 3.Adım ı izleyin fakat bu defa "CPU Frequency"'yi 350 ile denemeye başlayın. CHIP Laboratuarlarında 400 Mhz FSB nin bir sorun yaratmadığını söylemeliyiz: yeni işlemci Intel'in tahmininden % 50 daha hızlı çalışabildi.




6.Adım: Windows'u açın. Overclock'ı doğrulamak için CPU-Z nin son sürümünü indirip çalıştırın.






7.Adım: Şimdi yapmanız gereken tek şey sisteminizin kararlılığını test etmek. Ana kartınızla beraber gelen CD'de sıcaklıkları gözlemek için "PC Probe II" yazılımını bulabilirsiniz. Sistemin tam yük altında bile istikrarlı olup olmadığını test etmek için aynı anda birkaç tane Benchmark yazılımını çalıştırabilirsiniz. Eğer bu esnada bir sorun çıkmazsa sisteminiz stabil demektir ve 650 $'lık sisteminizle (CPU,RAM,Sabit Disk ve Anakart) tek başına bu fiyata mal olan işlemcilerle ringe çıkmaya hazırsınız demektir.



Cesur kişiler için: 3 Ghz bile mümkün…



Eğer istekliyseniz işte size bir iki not daha…



E6300 CPU Voltajını 1,425 Volt'a çekince –hava soğutmalı- 3 Ghz te bile gayet stabil çalıştı (429 MHz FSB).Hatta şunu söyleyebiliriz ki bu saat frekanslarıyla E6300, neredeyse tüm Benchmarklarda Extreme X6800'ü geride bırakmayı başarabildi.



E6300 Overclock yapmadığımız 1.86 Ghz lik hızında ise soğutucuyu sökmemize rağmen çalışmayı başardı. İşlemciye yük binice başlarda 80 dereceye geldi fakat daha sonra frekans düşürmeye ("throtteln") başladı yine de sistem uzun saatlerce stabil kalmayı başardı.



Fakat bu iki olayı günlük kullanım için kesinlikle uygun değil. İdeal bir soğutma ile E6300 ün frekansını tekrar 2.8 Ghz 'e çekmeye kara veriyoruz.



Sonuç Ortada: Overclock Kralı Core 2 Duo E6300



Intel'in en küçük Core 2 Duo'su sadece 1.86 Ghz'lik hzıyla başlı başına güçlü bir işlemci –ki ayrıca neredeyse % 50 lik açığa çıkmamış bir okadar da gücü var. Yapılacak en iyi şey: 250 doların altındaki fiyatı ile E6300'e mucize desek yanlış olmaz.



Tüm benchmarkların temsilcisi Cinebech, overclock edilmiş E6300'ün değerini ortaya seriyor. Bununla beraber Pentium XE 965 ve Athlon FX-62 alt seviyede yer bulabiliyorlar, Core 2 Duo Extreme X6800' de en üstte fakat fiyatı beşe katlıyor. Daha detaylı bir tabelayı aşağıda bulabilirsiniz.



- Testler







- Benchmark değerleri:









Sonuç:



250 $ altındaki fiyatı ile Core 2 Duo E6300 verdiği güce bakılırsa daha fazlasını hak ediyor.Fazla uğraşa gerek olmadan eğer biraz overclock bilginiz varsa bu işlemci Intel'in şu andaki en hızlı işlemcisini Core 2 Duo 2 Extremes X6800'ü yakalıyor (Yaklaşık 1240 $). Hatta sizin elinizdeki işlemci 2.6 veya 2.4 e bile çıksa yine de hayli hayli kardasınız.Bu arda hatırlatmakta fayda var: Bu işlemciyi hangi amaçla kullanacaksanız kullanın önerebileceğim bir işlemcidir.



Lütfen Dikkat: Overclock işlemiyle işlemcinizin risk altında olduğunu belirtmek isterim, buradaki işlemin sorunsuz başarıya ulaşacağını garanti etmiyorum. Bununla beraber Overclock, parçalarınızın ömrünü kısaltabilir. Ürününüze yapacağınız yanlış müdahale sonucu oluşan zararların garanti kapsamı dışında olduğunu da unutmayın....!



kaynak:
chip tr. Cizgi Söğüt Gölgesi 7 Ağustos 2006 , Pazartesi

No comments: