Saturday, July 21, 2007

Lazer TV: Yeni Jenerasyon TV

Lazer kullanan TV`lerle gerçekten farksız görüntülere hazır olun.

Yeni nesil HDTV LCD ve plazma ekranların daha yeni yeni keyfine varmaya başlmaşıken yepyeni bir teknoloji ile karşımıza lazer TV`ler çıktı. Yeni jenerasyon makineler ve küçük bir grup firma teknolojinin son rötüşlarını yaparak TV sektörünün geleceğini belirmeye çalışıyor.


Merkezi Sydney`de bulunan Avustralya / Amerikan ortaklığındaki Novalux şirketi bu yılın ilk Lazer televizyonunu tanıttı. Bu son tanıtımla lazerin birçok son teknoloji üründe kullanılmasından sonra sıra televizyonlara geldiği anlaşılıyor. Yeni nesil Lazer televizyonların en önemli artılarından birisi de Plazma televizyonlarının yaklaşık yarısı kadar maliyeti olması. Diğer artılarından bahsetmek gerekirse şu andaki en kaliteli plazma televizyonlardan ortalama iki kat daha kaliteli görüntü ve neredeyse üçte biri kadar enerji sarfiyatı ile LCD ve plazma televizyonları piyasadan sileceğe benziyor.





"Eğer bugünün teknolojisi ile üretilmiş ekranlara bakarsanız gözün görme kapasitesinin yaklaşık olarak yüzde 30-35`ini verebilmektedir. Ama Lazer TV ile birlikte gözün görme yeteneğinin yüzde 90`ını kullanılacak. Gerçek hayatı nasıl görüyorsak Lazer TV`nin ekranında neredeyse aynı görüntüyü görebileceksiniz" diye açıklama yapan Novalux`ün üst seviye bir görevlisi oldukça iddialı konuştu.

Firmanın açıklamalarına göre, Lazer TV`nin özelikleri:



  • Plazma ve LCD TV`lere göre yarısı kadar ağırlıkta ve yarı fiyatına mal olması

  • Plazma ve LCD`lere göre yüzde 75 daha az güç gereksinim

  • Neredeyse Plazma ve LCD`ler kadar ince olması

  • Piyasada bulunan plazma ve LCD TV`lerin renk kapasitelerinin yaklaşık olarak iki katına sahip. Bu çok önemli bir kıyas olabilir çünkü son çıkan yeni nesil plazma ve LCD`lerde ki teknoloji sayesinde çok daha etkileyici renkler elde edilebiliyor. Bunun iki katı renk yelpazesine sahip bir TV gerçekten büyük bir devrim niteliğindedir.

  • Çok büyük boyutlarda veya çok küçük boyutlarda olabiliyor. 2008 yılında Lazer TV`leri PDA`lerde, dizüstü bilgisayarlarda, sinemalarda, video kameralarda, cep TV`lerinde ve arabaların iç tasarımlarında görmek mümkün olacak.

  • Telefon, PDA ve video kameralar gibi küçük cihazların ekranındaki ile aynı renk kalitesindeki görüntüyü duvara yansıtma imkanımız olacak.

  • Yaklaşık olarak 50,000 saatlik ömrü olan lazer TV`ler plazma ve LCD`lerin 60,000 saatlik ömürleri ile kıyaslandığı zaman herhangi bir dezavantaj oluşturmayacaktır.

  • Sabit olarak yüzde 100 güç çıkışı kullanıldığında bile 50,000 saatlik ömre sahip olacak lazer TV`ler zamanla solan renklere veya görüntülerde bozulmalara izin vermiyor. Bu süre içerisinde yeniden kalibre olmaya ihtiyacı olmaması da büyük bir avantaj olarak gösterilebilir.


Tanıtımda örnek bir Lazer TV`yi görme şansını bulanların yorumlarına göre Mitsubishi`nin ürettiği prototipin 50 inçlik bir plazma TV`den fark edilir bir şekilde çok daha parlak ve daha net olduğu. Üretilmiş olan prototip sadece 1080i desteği vermekte olup, 1080p desteği Lazer TV`leri piyasaya sürüldüğü 2007 sonu ve 2008 yılı başı civarlarında eklenmiş olacağını altını çizdiler.


Akılları karıştıran birkaç durum ise Lazer TV`lerin görüntüyü projeksiyon şeklinde oluşturabilmesi bu da doğal olarak TV`nin arka kısmında mesafe gerektiriyor. Bu da sonuç olarak LCD ve plazma TV`lere göre daha kalın olacağını gösteriyor. Projeksiyon yöntemi olarak DLP projeksiyonunu kullanan bu TV`ler çok ani bir şekilde piyasaya sürüldüğünden dolayı kimlerin destek vereceği ya da vermeyeceği LCD ve plazmaların tarihe gömülüp gömülmeyeceği merak konusu. 2007 yılı LCD ve plazmalar için kritik bir sene olacağa benziyor.

No comments: