Saturday, July 21, 2007

Nano Teknoloji Neler Getiriyor?

Nano teknoloji son beş yıl içinde konuşulmaya başlayan en çok değişimi yaratacak potansiyeli taşıyan araştırma sahası. Bakalım gelecekte neler olacak?

İnsanlık Hubble teleskopu ile kâinatı gözlemlerken sahip olunan ileri teknoloji imkânları maddenin zerrelerini kurcalama olanağı yaratıyor. İnsanlığın son yirmi yıl içinde gerek dijital teknolojinin yarattığı olanaklar ve gerekse bütün bilim alanlarındaki sürüklenme yakın gelecekte çok anlamlı değişimlerin yaşanabileceği müjdesini veriyor. Nano teknoloji son beş yıl içinde konuşulmaya başlayan en çok değişimi yaratacak potansiyeli taşıyan araştırma sahası.

Geçenlerde televizyonda nano teknoloji uygulamalarından örnekler vardı. Islanmayan kumaş, buruşmayan pantolon gibi maddeye özellik katan değerler. Boyanın da kendi kendini temizleme özelliği katılırsa nano teknolojinin hayal dünyamızı ne kadar etkileyebileceği anlaşılmaktadır. Bu durumda biyo-teknoloji ile nano-teknolojinin ortak hareketi halinde sakat insan kalmayacağı bile düşünülebilir.









Nano teknoloji bugün ABD’de istihbarat amaçlı olarak da kullanılıyor. İnsanın düşünce sinyallerini okuyabilme olanağını sağlayan bu imkân, insanın doğruluğu ve düşünce yükünü keşfetme olanağı verecek.

İnsan ile toplum arasındaki bağı böylesi bir dengeye sokabilecek olan nano-teknoloji imkânları insan becerisinin ve doğanın olanaklarının ne denli ölçümsüz birer güç olduğunu ortaya koymaktadır. İnsanlık son 20 yıl içinde dünyada var olmaya başladığından bu yana biriktirdiği bilgiyi ikiye katlamış durumda. Yapılan hesaplamalar önümüzdeki 10 yıl içinde tekrar ikiye katlanacağını gösteriyor. Yirmi yıl önce bilgisayarın her evde bulunacağını söyleyenler bugün nasıl haklı çıkmışlarsa, nano teknoloji olanakları ile insanlığın bilgi denizini kullanabilir hale getirmesini de olası görüyorlar. Yani insanın kulağına takılacak bir küçük parça dünya bilgi bankası ile iletişim kurma olanağını sağlayacak demektir. Bugün insan psikolojisi üzerine varsayımlara dayalı değerlendirmelerle kurulmuş olan sosyal bilimlerin teorileri yakın gelecekte nano teknoloji olanaklarıyla daha anlamlı hale gelecektir. Böylece insan psikolojisi ve toplumsal varlıklar dengelenecek ve mükemmel insan ile mükemmel toplumlar yaratılabilecek.

Nano-teknolojinin sonrası var mı, bunu tahmin etmek zor. Kuantum teorisi bugün nasıl maddeyi daha iyi anlamamızı sağlamışsa bu teoriden sonrası maddenin zerrelerinin farklılığının olasılığı olacak herhalde. Böyle bir teori bize istenen maddeyi üretecek bilgi hazinesini açabilir. Sayısal teknolojinin kullanıma sunduğu zenginlikler elektron ve foton hareketliliğini kontrol edebilecek teknolojileri konuştuğumuzda ne kadar farklı boyut yaratacaklardır. Bugün bunları belki de teorik olarak anlatmaya çalışanlar vardır ama önümüzdeki 50 yıl olasılıkları çok etkileyecek potansiyele sahip görünüyor.

İnsanın düşünsel yetenekleri ile beyninin kullanılamayan bölümleri harekete geçirildiğinde dünyamız ne kadar farklı olacaktır kim bilir? Netice olarak nano-teknoloji maddenin atoma kadar dayalı yapılanmasını kontrol etme anlamına gelen bir çalışma sahası. Dünyamızı çok etkileyecek. Kendimizi bu olumlu yeniliklere hazırlamaya başlasak iyi olur.

Alıntı: PC WORLD

No comments: