Monday, July 30, 2007

General Mobile DST01


General Mobile DST01


Bu haftaki inceleme konuğumuz aynı anda iki telefon hattını kullanmaya izin veren General Mobile DST01.




Klasik bir yazı girişi olacak belki ama şu bir gerçek ki cep telefonları hayatımızı geri dönülmez bir şekilde değiştirdi. Artık cep telefonsuz gezmediğimiz gibi özellikle ekonomik sebeplerden dolayı artık 2 ya da 3 hat sahibi olmak da garip karşılanmıyor.


Birden fazla hat sahibi olmanın ana sebebi ekonomi. Uygun kampanyalar, şebeke içi görüşmelerin özendirilmesi ve hatta bazı firmaların yaptığı belli iki zaman dilimi arası neredeyse bedava konuşma kullanıcıları aynı anda iki ya da 3 hat sahibi yapıyor.


Birden fazla hat taşımak kulağa hoş gelse de aynı anda ikisini de açık tutmanın tek yolu iki telefon kullanmak. Ülkemize yeni giren bir marka olan General Mobile ise bu sıkıntıya son veren bir ürünle karşımıza çıkıyor: DST01. İki SIM kart yuvası olan ürün aynı anda iki hattın da açık kalmasını sağlayabiliyor. General Mobile DST01’i siz uruninceleme.com okurları için inceliyoruz:


KUTU İÇERİĞİ

•General Mobile DST01 cep telefonu

•Şarj cihazı

•İki adet pil (biri normal diğeri yedek)

•İki adet kalem (biri normal diğeri yedek)

•USB kablosu

•Stereo Kulaklık

•256 Mbyte microSD bellek

•Kullanım Kılavuzu Kitapçığı (Türkçe)


GENEL ÖZELLİKLER

•Çift SIM kartı teknoloji

•GSM 900 ve 1800 desteği

•5 cm (2 inç), 262.000 renk desteği olan LCD ekran

•300 adet kapasiteli telefon defteri

•WAP, GPRS, MMS, SMS, E-Posta desteği

•1.3 Megapiksel kamera

•MP3 çalar

•3GPP, MPEG4 desteği

•USB desteği (USB’den şarj olabilme)

•microSD bellek desteği




GENEL GÖRÜNÜM

Ebat olarak standart telefonlardan küçük olan ürün siyah plastik bantlarla çevrili gümüş alüminyum bir gövde sahip. Tasarımın şık ve estetik olduğunu söylemek mümkün.


Ürünün ön yüzünün neredeyse tamamını 5 cm’lik (2 inç) LCD ekran kaplıyor. Ekranın hemen altında 5 farklı kısa yol tuşunu barındıran özel bölüm bulunuyor. Bu bölüm ekranla bütünleşik olarak tasarlanmış. Ekranın bittiği noktada ve alt kısma yakın tarafta sağ ve sola yerleştirilmiş olarak duran ve üzerlerinde 1 ve 2 yazan arama tuşları bulunuyor. Bu iki tuşun tam ortasında ise AÇMA/KAPAMA ve gelen çağrıyı reddetmeye yarayan kırmızı renkli NO tuşu bulunuyor.


Üstten bakıldığında sol yan yüzde en uç kısımda stylus kalem (ki dokunmatik ekran bu kalemle kullanılıyor), ortada USB ve şarj için kullanılan yuva, alt kısımda ise bellek yuvası yerleştirilmiş.


Sağ yan yüzde ise bilek askısı için yuva, ses açma kapama tuşu ve fotoğraf çekerken kullanılan deklanşör bulunuyor.


Arka yüzde ise 2 Megapiksel kamera, kendinizi çektiğinizde görüntünüzü görmek üzere kullanılan ayna bulunuyor. SIM kart yuvaları ise arka yüzde bulunan kapakla korunan pilin hemen altına yerleştirilmiş.




KULLANIM - GENEL

General Mobile ismi ile ünlü General Electric firmasını çağrıştırsada bu sadece bir çağrışımdan ibaret. Aslında Çin’de üretimi yapılan bir ürün. Türkiye’de Genccel tarafından satılan telefon, standart özelliklerinin yanısıra çift SIM teknolojisi ile iki hattı aynı anda çalıştırabilme fonksiyonuna sahip.


Telefonun tuş takımı bulunmuyor. Bu sebeple kullanımı başlangıçta biraz sıkıntılı olabiliyor. Fakat alıştıktan sonra fazla bir sıkıntı olmuyor. Cihazda tuş takımı yerine 5 cm’lik (2 inç) dokunmatik ekran kullanılıyor. Dokunma işlemini parmağınızla yapabildiğiniz gibi beraberinde verilen ve yan yüze takılan kalemi de kullanmak mümkün. Parmakla dokunmatik olarak kullanmak pek kolay değil çünkü ekran yeteri kadar büyük değil (en azından PDA’lerdeki gibi büyük değil). Bu bakımdan özel kalemi kullanmanızı tavsiye ederiz.


Dokunmatik kullanım için genelde avuçiçi bilgisayarlarda gördüğümüz dokunma ayarını yapmanız gerekiyor. Yoksa ilk açtığınızda bizim gibi ‘bu neden tıklanmıyor’ diye söylenmeniz mümkün.


Ürünün genel kullanımı alıştıktan sonra çok kolay. Bütün işlemlerinizi ekrana dokunarak gerçekleştiriyorsunuz. Ayrıca çift SIM kart taktığınızda otomatik olarak her ikisi de kullanıma hazır hale geliyor. Çift SIM olayına aynen bilgisayarlarda olduğu gibi Master ve Slave olarak isim veriliyor. İlk yuvaya taktığınız Master ikinci yuvaya taktığınız ise Slave olarak atanıyor. İsterseniz herhangi bir SIM kartını pasif hale getirebiliyorsunuz. Detaylar ilerleyen satırlarda.


USB girişinden doğrudan bilgisayara bağlanabilen DST01 içeriğine yeni bir disk olarak erişebiliyor. Ancak bunun için telefonun kapanması gerekiyor. Bu biraz can sıksa da (telefon çalışırken de bellekteki dosyalara erişsek fena olmazdı. Ayrıca her USB bağlantısından sonra telefonu açmak pek eğlenceli değil) sonuçta harici belleğe erişebiliyor olmak güzel bir durum. Ayrıca cihaz bu özel USB yuvasından şarj olduğundan bilgisayara taktığınızda aynı zamanda şarj da edebiliyorsunuz.


DST01’de ne yazık ki Bluetooth fonksiyonu bulunmuyor. Günümüz modern telefonlarının birçoğunda bulunan bu özelliğinin olmaması bizi biraz şaşırttı. Bizce dosya paylaşımı, fotoğraf gönderme ve diğer cihazlarla iletişim için yaygın olarak kullanılan bu teknolojinin mutlaka bulunması gerekirdi.


KULLANIM - TELEFON

Telefonda artık sıklıkla görmeye alıştığımız Uçuş Modu (Flight Mode) bulunuyor. Uçak ya da telefon kullanmanın yasak olduğu diğer mekanlarda bu modu açarak telefon özelliği hariç diğer fonksiyonları kullanabiliyorsunuz.


Telefonda müzik dinlerken sesi dışarı verebiliyorsunuz. Dahili hoparlör aynı zamanda ellerboşta (handsfree) kullanım içinde değerlendirilebiliyor.


Telefonda dokunmatik olarak menülerde gezinebildiğiniz gibi menüye girdikten sonra seçenekler arasında yan yüzdeki ileri geri (ses açma/kapama ) tuşu ile de dolaşmak mümkün. Adres deftererinin 300 adetlik bir kapasitesi var. Her bir kayıt için 11 farklı bilgi girebiliyorsunuz. Bunlar arasında cep telefonu nuraması, e-posta adresi, ev telefonu numarası ve doğum günü gibi bilgiler bulunuyor. Ayrıca her bir numara için telefon ve özel melodi tanımlamanız mümkün. Genel olarak baktığımızda 300 kapasiteli adres defterinin yeterli olmayacağı görülüyor. Bu biraz daha fazla olsa fena olmazdı.


DST01 dual bant bir telefon. Yani GSM 900 ve GSM 1800 desteğine sahip. Bu sayede şu an ülkemizde desteklenen iki şebeke türü ile de çalışabiliyor. GPRS, WAP, MMS, SMS, E-Posta, 64 ton polifonik melodi sesi, MP3 melodi desteği ürünün diğer özellikleri arasında.


Telefonla görüşme yapmak için tuşsuz yani dokunmatik kullanıma alışmak gerekiyor. Önceden avuçiçi bilgisayar benzeri bir ürün kullanmışsanız alışmanız çok uzun sürmüyor. Fazla bilginiz yoksa bile alışmanız için çok uzun bir zamana ihtiyaç yok. Dokunma mantığına alıştığınızda kısa zamanda yüksek bir operasyon hızına sahip oluyorsunuz.


Yine de dokunmatik sistemin herkesin hoşuna gideceğini sanmıyoruz. Bu bağlamda Türkiye temsilcisi firmanın telefonun tuşlu versiyonunu da ülkemize getireceği bilgisini buradan vermek isteriz.


DST01’de ana ekranda MENU ve İsimler bölümü sabit olarak bulunuyor. Ayrıca ekranın alt kısmında 3’ü çeşitli fonksiyonlara ait, biri de kısayol tuşu olmak üzere 4 adet ikon bulunuyor. Ekranın bittiği yerde ise farklı fonksiyon tuşu kullanıcıyı bekliyor. Bu anlamda menülere erişmek hiç sorun değil. Özellikle kısayol tuşuna 10 farklı menü kısayolu atamak mümkün. Böylece hızlı bir şekilde istediğiniz özelliği kullanabiliyorsunuz.


Tuş takımını aratmamak adına yapılan bu operasyonlar ürünün kullanımını bir nebze olsun rahatlatıyor. Bu tip bir çözüm bulunmasaydı dokunmatik kullanım sıkıntı oluşturabilirdi.


İki farklı SIM kartı yuvasına sahip olan telefon doğal olarak çift hat destekliyor. Hangi hattı kullanacağınız ön yüzde üzerlerinde 1 ve 2 rakamları olan arama tuşları ile belirliyorsunuz. Hatlardan biri (bilgisayarlarda olduğu gibi) Master ötekisi ise Slave olarak atanıyor. İsterseniz herhangi bir hattı kapatmanız mümkün. Master olarak seçilen hattın telefon defteri otomatik olarak ana telefon defteri olarak kullanılıyor.


Merak edenler için söyleyelim: Telefonda aynı anda iki hattı ararsınız ilk aranan çalarken diğerine meşgul tonu gönderiliyor (bunu bizzat denedik). İlk telefonla görüşmenin ardından ‘Cevapsız Aramalar’ bölümünde arayan numarayı görebiliyorsunuz.


Çift hattı istediğiniz gibi kullanmanız mümkün. Yani birini açıp ötekisini kapatmanıza gerek yok (şu anki çift hat sistemleri genelde açma/kapama prensibi ile çalışıyor). İki hat da aynı anda ve aktif olarak çalışabiliyor. Bugüne kadar böyle bir şeyin olamayacağını söyleyenler için General Mobile DST01 güzel bir örnek.


MULTİMEDYA

Ürün MP3 desteğine sahip. Liste yapma, parçaları sıra ile çalabilmek için özel bir MP3 çalar yazılımı bile mevcut. Ayrıca müzik parçalarını çalarken ekolayzır ayarı da yapabiliyorsunuz. Ses kalitesine gelince: Böyle bir ürün yeterli kalitenin bulunduğunu söylemek mümkün. Beraberinde verilen kulaklık yan yüzde bulunan aynı zamanda bilgisayar bağlantısı ve şarj için kullanılan yuvaya bağlanıyor. Kulaklığın ses kalitesi de iyi denebilecek seviyede. Kulaklık girişi standart olmadığından farklı marka kulaklık kullanmak şimdilik biraz zor gibi görünüyor.


DST01’de video dosyalarını oynatmak için de ayrı bir yazılım bulunuyor. Ana menüdeki Windows Medya Çalar simgesine benzeyen ikona tıkladığınızda seçtiğiniz yerdeki (telefon hafızası ya da harici hafıza) uyumlu dosyaları otomatik olarak gösteriyor. Yazılım süper kabiliyetli olmasa da iş görüyor.


KAMERA

Telefonda 1.3 Megapiksel kamera bulunuyor. Bu kameranın çekimle ilgili birçok ayarı mevcut: Beyaz Dengesi, Deklanşör sesi (kapatılabiliyor), Poz telafisi (+4/-4 Ev), Gece Modu, Frekans (50 ya da 60 Hz) bunlardan bazısı. Ayrıca fotoğraf boyutunu 1280x1024, 640x480, 320x240, 160x120, 176x220 piksel olarak seçebilmek mümkün. Fotoğraflara Yüksek, Normal ve Düşük kalitesini atayabiliyorsunuz. Ancak benzerini başka telefonlarla da gördüğümüz fotoğrafa ‘resim’ adını verme sorunu bu üründe de var. Örneğin Resim Ayarları denmiş. Fotoğraf çekilir, resim yapılır. Bu bağlamda fotoğraf çekme özelliği olan bir üründe Resim kelimesinin kullanılması biraz yanlış oluyor.


Öte yandan fotoğraflara 14 farklı efekt vermek, 10 farklı çerçeve eklemek mümkün. Seri ve zamanlayıcılı çekimler ise ürünün diğer özellikleri arasında. Fotoğraf çekimi sırasında 4X’e kadar yakınlaştırma yapabiliyorsunuz.


Ürün aynı zamanda video çekimi de yapabiliyor ancak bunu kamera ile aynı bölümde değil, menüden ulaşılan ayrı bir bölümde yapıyor. Benzer ayarların bir kısmı video bölümünde de kullanılabiliyor.


Kameranın fotoğraf kalitesine baktığımızda çok başaralı olduğunu söylemek mümkün değil. Kapalı mekanları geçtik açık alanlarda ve gün ışığı altında bile çok kötü sonuçlar aldığımızı belirtmek isteriz. Biraz daha kaliteli bir şey olsaydı fena olmazdı.


Video kalitesi ise fotoğrafa göre daha iyi. Video kayıtları nisbeten daha net ve kabul edilebilir bir kalite seviyesinde.


Kamerada dahili ışık (LED lamba) ya da flaş bulunmuyor. Bu yüzden kapalı mekanlarda ve aydınlatması kötü yerlerde fazla bir işe yaramıyor.


PİL

General Mobile marka 4.2 V, 1000 mAh Lityum-İyon pil kullanan üründe pil ömrü ortalama 3-4 gün civarında. Karma bir kullanımla elde ettiğimiz bu değer şartlara göre azalıp artabilir. Genel olarak baktığımızda yeterli seviyede.


MENU

DST01’in menüsü temel olarak dört bölümden oluşuyor:

Ses ve Görüntü: MP3 Çalar, Videolar, Video Kaydedici, Kamera

Kişisel Bilgiler: Telefon Rehberi, Mesajlar, Arama Kaydı, Ajanda

Eğlence: Eğlence&Oyun, Servisler, Ses&Görüntü, Ekstra

Sistem: Ayarlar, Kullanıcı Tercihleri, Kısayollar, Dosya Yöneticisi


MENU’nün kullanımı dokunmatik sisteme alışmanın ardından çok da zor değil. Seçenekler telefon mantığına uygun tasarlanmış ve karışık değil. Ana menün ikonlarının büyük tasarlanması kullanım kolaylığı da sağlamış. Ancak Ajanda’nın ikonunun neden tornavida ve anahtar şeklinde olduğunu anlayamadık. Muhtemelen bir hata olmuş.


BELLEK

Telefonda dahili bellek bulunmuyor. Bu bakımdan mutlaka harici belleğe ihtiyaç var. Kutusundan bu ihtiyacı gidermek üzere 256 Mbyte bellek çıkıyor. Arzu eden kullanıcılar bu belleği artırabilirler. Kullanılan bellek kartı türü ise microSD. Tırnak büyüklüğünde olan bu kartların fiyatları bugünlerde makul seviyelerde.


Kutusundan çıkan bellek miktarı uzun yolculuklarda müzik dinlemek isteyenler için pek yeterli olmasa da genel olarak baktığımızda fena değil. Tavsiyemiz bu ürünü 1 Gbyte bellek ile kullanmanız yönünde.


BİLGİSAYAR BAĞLANTISI – YAZILIM

Ürünle beraber özel bir yazılım verilmiyor. Ancak USB kablosu ile bilgisayara bağlantı yaptığınızda ürün otomatik olarak tanınıyor (Windows XP için). Bu otomatik tanınmanın ardından bellek kartına erişerek dosya tranferi (MP3, data ya da video) yapabiliyorsunuz.



BEĞENDİĞİMİZ ÖZELLİKLERİ

•Çift hat desteği

•Uygun fiyat


BEĞENMEDİĞİMİZ ÖZELLİKLERİ

•Bluetooth yok

•Dokunmatik ekran herkesin hoşuna gitmeyebilir

•Kamera performansı daha iyi olabilirdi


SONUÇ - YORUM

Artan tarife ve seçenek sayısı bizi birden fazla hat taşımaya mecbur bırakıyor. Aynı anda iki hattı desteği ile farklı bir telefon olan General Mobile DST01, sadece bu fonksiyonu ile bile tercih edilebilecek bir ürün. ‘Bluetooth’un olmayışı, kamera performansının kötü oluşu ve dokunmatik ekran benim için önemli değil’ diyor ve ille de çift hatlı bir telefon istiyorsanız DST01 tam size göre.


General Mobile DST01

Desteklediği şebekeler: GSM 900, GSM 1800

Ekran: 5 cm ( 2 inç) LCD, 262.000 renk

Kamera: 1.3 Megapiksel

Bellek: microSD bellek yuvası

Bilgisayar Bağlantısı: USB

Diğer özellikler: E-posta, GPRS, WAP, MMS, 64 ton polifonik zil sesi, MP3 ve MPEG4 desteği, Ses kaydedici, El yazısı tanıma fonksiyonu, Ajanda, Takvim, Kronometre, dünya saati, Hesap makinesi, USB’den şarj olabilme

Ebatlar: 51x92x16 mm

Ağırlık: 80 gram

Fiyatı: 799 YTL (KDV dahil)

No comments: